„Lucrăm cât putem de mult!“. Când autoritățile sunt depășite de situație, contribuția fiecărui membru al comunității este vitală

Temutul coronavirus i-a mobilizat pe sibieni mai mult ca oricând pentru a-și ajuta semenii. Mesagerul de Sibiu a stat de vorbă cu mai mulți voluntari pentru a afla ce îi motivează. Foarte important este, în acest moment, ca donațiile să continue, astfel încât lupta lor să nu rămână fără „muniție“. Este momentul să fim uniți!

Radu Iamandi și sora sa, Diana Iamandi-Gido, au început să confecționeze viziere pentru personalul sanitar și forțele de intervenție. Proiectul lor, intitulat „Viziere gratuite”, a apărut în momentul în care au conștientizat cât de gravă este situația.

Radu Iamandi și Diana Iamandi-Gido

Radu este programator, îl pasionează proiectele care implică tehnologia și creativitatea, iar această idee de a face viziere îi satisface pasiunile, dar și spiritul civic. „Eu am fost și voluntar la Crucea Roșie, dar acum colaborăm cu Fundația Comunitară care ne ajută foarte mult”, ne-a explicat tânărul. Deși muncește mult și materia primă este greu de obținut, Radu se bucură că poate ajuta persoanele care se află în prima linie. „Începând de miercuri, am optimizat procesul de producție a vizierelor. Am rămas rapid fără material. Tot noi ne ocupăm și de design, de asamblare și de teste. Realizăm un proces complet”, descrie el.

Au renunțat la visul lor pentru viața semenilor

Echipa de robotică Herotech a Colegiului Național „Octavian Goga” s-a dedicat luptei cu COVID-19, iar cu echipamentul pe care îl are, a început să lucreze la producerea vizierelor.

„Avem două imprimante 3D cu care facem cadrul, iar Radu Iamandi continuă procesul de finalizare. Urma să plecăm în luna iunie la un concurs de robotică în Statele Unite. Situația internațională nu ne permite să mergem, iar banii primiți prin sponsorizări i-am redirecționat spre această faptă bună”, mărturisește Daniel Marpozan, unul dintre membrii echipei. Din păcate, deși mai dispun de suficienți bani, liceenii inimoși găsesc cu greu materialele necesare pentru confecționarea vizierelor.

Aleargă după donații

Fundația Comunitară Sibiu strânge fonduri pe care le direcționează ulterior spre diferite proiecte.

„Noi ne ocupăm cu conectarea cu sens a resurelor de bine ale Sibiului”, arată directorul de programe Ana Bugneriu.

Angajații Fundației Comunitare se ocupă anual de organizarea Maratonului Internațional Sibiu, însă acum s-au dedicat campaniei „Un spital, o comunitate”.

Prin acest proiect, s-au strâns deja zeci de mii de euro pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Militar din Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș, dar și pentru Spitalul Județean Suceava, lovit cel mai greu de pandemie. Printr-o colaborare cu toate autoritățile locale competente, se achiziționează materialele necesare acestor unități sanitare. Organizațiile nonguvernamentale au nevoie de susținere din partea tuturor în aceaastă perioadă de vulnerabilitate financiară, iar Fundația Comunitară face apel spre toate persoanele care au posibilitatea de a dona.

„Este foarte impresionant cum văd atât companii foarte mici, care își permit să doneze poate 200 de lei, cât și companii mai mari, care donează și 30.000 de euro. Și mobilizarea cetățenilor, donatorilor individuali, e impresionantă!”, spune Ana Bugneriu.

În prima linie

„Noi toți alături… de cei din linia întâi” este sloganul prin care SMURD Sibiu face apel la solidaritatea sibienilor. Salvatorii profesioniști, împreună cu organizația voluntarilor SMURD Sibiu, au pornit o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea materialelor de protecție necesare cadrelor medicale. Studenții la medicină voluntari ai acestei organizații asigură ambulanța SMURD prin gărzi de câte 24 de ore.

Coordonatorul voluntarilor, Darius Cică, este student al Facultății de Medicină din Sibiu, iar în această perioadă luptă pe două fronturi: acordă primul ajutor, dar strânge și fonduri pentru campania umanitară. „Personalul medical din spital, dar și cel din zona prespitalicească, este foarte vulnerabil în această perioadă și trebuie ajutat”, este de părere Darius.

Solidaritate sibiană

Sorin Boica, împreună cu soția sa și cu medicul Raluca Chirilă, au început să confecționeze măști de protecție reutilizabile.

Măștile sunt formate din două straturi de bumbac și unul din material TNT special utilizat pentru filtrare. Chiar dacă proiectul inițial viza un număr mici de măști create pentru familie și vecini, ulterior s-a extins, iar cei trei voluntari au confecționat deja aproximativ 500 de măști pe care le distribuie gratuit.

„Din tot materialul pe care îl avem, facem măști și le trimitem persoanelor care au nevoie. Lucrăm cât putem de mult, pentru că este nevoie în această perioadă!”, susține Raluca Chirilă.

De altfel, Sorin are deja o activitate caritabilă de aproape 30 de ani. „Motivul pentru care m-am apucat «en-gros» de făcut măști gratis a fost ca să sprijin firma Grewe, care îmi oferă zilnic pâine pentru 100 de copii. Eu ajut 100 de copii din satul Hosman, le ofer prânzul și suport la realizarea temelor prin trei voluntari”, afirmă sibianul. Pe mai departe, inițiatorii acestui proiect caută alți voluntari care să îi ajute la procesul de confecționare al măștilor reutilizabile.

„Solidari pentru Sibiu“, inițiativă a CJ Sibiu

#SolidariPentruSibiu este o platformă de informare, comunicare și acțiune, inițiată de Consiliul Județean Sibiu, pentru situația de criză cu care ne confruntăm. Pe solidaripentrusibiu.cjsibiu.ro poți face o propunere, poți oferi o donație, poți semnala o nevoie stringentă sau o situație umanitară în care ar trebui intervenit de îndată. Platforma include informații oficiale, situația donațiilor și modul în care ele se utilizează, centralizarea nevoilor identificate la nivelul județului Sibiu și inițiativele comunitare active în județ. Puteți contacta #SolidariPentruSibiu prin telefon la numărul 0786.887.589, precum și prin e-mail, la adresa solidari.sibiu@cjsibiu.ro.

Banca de alimente

„Vă ajutăm din Sibiu” este o inițiativă pornită de două antreprenoare, Smaranda Bălan și Diana Manta, pentru crearea unei rețele de voluntari, grupați pe patru categorii, cărora li s-a pus la dispoziție sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu pentru activitatea lor. Rețeaua colectează și oferte de donații de produse și le direcționează către Crucea Roșie.

Crucea Roșie Sibiu strânge donații de alimente neperisabile și produse de igienă pentru persoanele aflate în izolare, carantină, precum și alte persoane vulnerabile. Donațiile de produse se fac prin cele două coșuri puse la dispoziție în Carrefour Șelimbăr, după casele de marcat. În același timp, se strâng și donații în bani pentru achiziționarea de produse în contul bancar RO85RNCB0227036062930013. Produsele se depozitează la Sala Transilvania, unde se pregătesc pachete care sunt distribuite prin voluntarii de la „Vă ajutăm din Sibiu”. Pentru persoanele în carantină, Crucea Roșie Română asigură 60 lei de persoană pentru produse de igienă care sunt achiziționate de la Trans Agape și transportate tot de producătorul sibian. Crucea Roșie mai distribuie pliante de informare despre coronavirus, atât la Sibiu cât și la Mediaș. Se ocupă și de obținerea de donații de măști și dezinfectanți.

Ștefana BABA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*