Luptă cu nesimțirea

Venirea primăverii și avertismentele Gărzii de Mediu Sibiu au determinat municipalitatea să declare război gropilor de gunoi neautorizate, în special celor de la marginea orașului.

Calea Poplacii inainteUn astfel de caz a fost pe Calea Poplăcii, în vecinătatea poligonului militar și a Uzinei de Apă Dumbrava. Timp de aproape un an de zile, sibienii certați cu bunul simț și cu spiritul civic au aruncat deșeuri de tot felul la ieșirea înspre comuna Poplaca, de la resturi de materiale de construcții, la gunoaie menajere și până la moloz rezultat în demolărilor și renovărilor imobilelor. Săptămână după săptămână, terenul respectiv, care aparține Primăriei Sibiu, a devenit o adevărată pată neagră pe obrazul Sibiului. În tot acest timp, nimeni din Primărie sau de la Poliția Locală nu s-a gândit să-i „vâneze“ și să-i amendeze pe cei care aruncau aici deșeurile. În urma sesizările primite de la Garda de Mediu și din partea Mesagerului de Sibiu, în ultima săptămână, autoritățile locale s-au pus pe treabă și au curățat locul.

Vigilență scăzută, costuri mari

Calea Poplacii dupaPentru ca terenul respectiv să devină din nou curat, Primăria a fost nevoită să cheltuie o sumă deloc de neglijat. „Terenul situat pe Calea Poplăcii aparține domeniului public. Primăria Sibiu a curățat deja zona de deșeurile transportate și abandonate aici de persoane care nu au înțeles să respecte legislația locală și să gestioneze corect aceste deșeuri. Din păcate, acesta nu este singurul caz și, de aceea, Primăria Sibiu a contractat la începutul acestei luni serviciile de îndepărtare, transport și depozitare a deșeurilor rezultate din activități de construcții care au fost abandonate pe domeniul public de către persoane neidentificate. Valoarea maximă a contractului valabil până la sfârșitul anului este de 72.000 de lei, plata urmând să se realizeze în funcție de comenzile emise și de numărul de cazuri“, a menționat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

În așteptarea Poliției Locale

Din păcate, Poliția Locală, un serviciu public în subordinea Primăriei Sibiu, nu manifestă prea mult interes față de zonele mărginașe, mai ales că sunt în fapt intrările și ieșirile din Sibiu. Delăsarea polițiștilor locali și a conducerii Primăriei încurajează comportamentul antisocial al unor sibieni care tratează orașul ca pe o groapă de gunoi. Totuși, municipalitatea mai face un apel către sibieni să se comporte civilizat atunci când vine vorba despre gestionarea deșeurilor. „Îi rugăm pe sibieni să respecte legislația și să depoziteze deșeurile în spațiile special amenajate sau, în cazul deșeurilor rezultate din construcții, mobilier vechi, electrocasnice etc., să apeleze la o firmă autorizată“, precizează Gligore. Cei care încălcă legea prin abandonarea deşeurilor riscă amenzi de la 1.000 de lei pânǎ la 40.000 de lei (persoane fizice/persoane juridice), iar dacă nu vor respecta şi îndeplini la termen măsurile impuse în urma încheierii actului de control, sancțiunile legale sunt cuprinse între 50.000 de lei și 100.000 de lei, potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Mirela GLIGORE | purtător de cuvânt Primăria Sibiu

„Subliniem faptul că este regretabil că banul public trebuie să fie cheltuit pentru a curăța domeniul public de deșeurile aruncate din lipsă de responsabilitate. Pe această cale, îi rugăm pe sibieni să respecte legislația și să depoziteze deșeurile în spațiile special amenajate sau, în cazul deșeurilor rezultate din construcții, mobilier vechi, electrocasnice etc., să apeleze la o firmă autorizată care să le transporte și să le depoziteze în spații special amenajate.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*