Luptă pentru viață

Pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare prin care trece Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu sub conducerea managerului Cristian Roman. Deși este un spital mic, a fost în prima linie încă de la început și a salvat sute de vieți. Ce a fost mai greu a trecut sau abia urmează?

„Este cea mai dificilă perioadă de când conduc acest spital. Noi suntem într-o profundă mișcare, trebuie să ținem pasul cu tot ceea ce se întâmplă. Dinamica COVID-19 este imprevizibilă. Dacă în noiembrie aveam ocupate toate cele 60 de paturi destinate pacienților COVID, acum sunt 15, dar după deschiderea școlilor, poate fi din nou plin. Nu e deloc exclus să vină următorul val al pandemiei. Facem toate eforturile să facem față“, afirmă Roman, în opinia căruia „medicii și Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătății semenilor noștri în această perioadă grea“.

Director și pacient

Directorul singurului spital de boli pulmonare din județul Sibiu a trăit experiența COVID-19 pe propria piele. În noiembrie, a fost depistat pozitiv și a avut de înfruntat o formă destul de agresivă a bolii. „Știam de la început la ce ne expunem și ne-am asumat asta. Am avut de a face cu mulți pacienți COVID. Mi-a fost frică înainte de a mă îmbolnăvi și în primele zile după infectare, în care am avut febră foarte mare, dar după aceea lucrurile au început să revină pe făgașul normal. După ce am depășit momentul, pot vorbi cu detașare despre această experiență. Cel mai greu este să menții prevenția. Eu și colegii mei ne-am îmbolnăvit de la supra-epuizare, acesta este factorul care face diferența. Contează foarte mult imunitatea, odihna și hrana. Corpul nostru știe să se apere, dar când virusul găsește o breșă în «armura» noastră, ne îmbolnăvim“, ne-a mărturisit Cristian Roman. Cu toate că Europa a început deja să se confrunte cu noi tulpini ale coronavirusului, Roman își pune speranța în eficiența vaccinării.

CRISTIAN ROMAN | manager spital: „Putem evita îmbolnăvirea dacă ne odihnim corespunzător, ne alimentăm corect și păstrăm un moral puternic. Sigur, toate acestea trebuie coroborate cu respectarea măsurilor epidemiologice: mască, distanțare fizică, igienă sporită.“

Cifrele bătăliei

În ultimele săptămâni, gradul de ocupare pe secția COVID-19 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost între 25 și 30 la sută. Capacitatea secției COVID-19 este de 60 de paturi. „Inițial am avut alocate 50 de paturi, iar din luna octombrie numărul a fost suplimentat la 60 de paturi. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a fost desemnat spital-suport COVID-19 prin Ordinul Ministerului Sănătății cu numărul 753/8.05.2020, pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2“, a precizat Odeta Veștemean, purtătorul de cuvânt al unității medicale, la solicitarea Mesagerului de Sibiu. Din luna mai a anului trecut și până în prezent, aici au fost tratați aproape 700 de pacienți COVID-19 pozitivi. „79 dintre aceștia au fost transferați către alte unități sanitare, întrucât au manifestat insuficiență respiratorie severă și au avut nevoie de îngrijiri suplimentare în ATI, spitalul nostru nedispunând de o astfel de secție de terapie intensivă. 41 de pacienți au decedat“, a mai menționat Odeta Veștemean.

Mândru de echipa sa

Până acum, spitalul sibian s-a descurcat cu forțe proprii și cu ajutorul unor donații de-a dreptul providențiale, așa cum a fost stația de oxigen achiziționată de Mitropolia Ardealului. Nu s-au făcut nici angajări, ci s-a redistribuit personalul de pe secții. Și pe mai departe, Cristian Roman se declară încrezător în Dumnezeu și în colegii săi. „Ca să vă dau un exemplu despre profesionalismul cadrelor medicale: noi am tratat primul caz de COVID-19 încă din martie, când nu aveam nici teste PCR. Medicii noștri au realizat că au de a face cu un pacient infectat cu noul coronavirus doar pe baza radiografiei“, reamintește Roman.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*