Lupte în PNL

Liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, și președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, au îngropat „securea războiului” și s-au aliat deocamdată într-un interes comun: susținerea lui Florin Cîțu pentru șefia partidului. În schimb, deputatul Constantin Șovăială l-ar prefera tot pe Ludovic Orban.

Deși tensiunile din interiorul organizației județene sunt din ce în ce mai greu de mascat, pentru moment cele două doamne ale liberalilor sibieni se află de aceeași parte a baricadei. Așa cum s-a întâmplat în majoritatea filialelor din Transilvania, Ludovic Orban nu mai poate conta pe sprijinul Sibiului în competiția internă, iar odată cu anunțarea candidaturii lui Florin Cîțu la președinția PNL, poziționarea a devenit clară.

Turcan și Cîmpean sunt de partea premierului

„Este nevoie de curaj în acțiunea politică pentru a produce o schimbare de substanță în România și de aceea am decis să îl susțin pe Florin Cîţu în competiția pentru conducerea Partidului Național Liberal. Sper să fie o competiție politică fair-play, cu o dezbatere centrată pe proiecte iar, în final, să fim uniți, toți membrii PNL, în jurul direcției înainte pe care o decidem la Congres. Îi doresc succes lui Florin Cîțu și îl asigur de sprijinul meu, iar colegilor mei, din partid și de la guvernare, le doresc și ne doresc curaj, să facem ceea ce românii așteaptă de la noi. Niciodată în ultimii 30 de ani, PNL nu a fost într-o poziție mai bună să schimbe România. Avem două trimestre de creștere economică, după o criză majoră de sănătate și economică, pe care încă nu am depășit-o complet. Avem banii europeni din PNRR și un cadru de reforme pe care le-am început și pe care, dacă găsim curaj să le ducem la capăt, am schimba țara în bine, așa cum nu a fost vreodată posibil în 30 de ani. Avem parteneriatul cu președintele Iohannis și toată susținerea de la nivelul Uniunii Europene. Un real exercițiu democratic intern va da PNL energia si forța necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele așteptate de români!”, a declarat ieri Raluca Turcan, ministrul Muncii și președinte al PNL Sibiu.

Mai mult ca sigur de grija proiectelor care au nevoie de finanțare guvernamentală, Daniela Cîmpean și-a făcut propriile calcule și a ales să mizeze tot pe Cîțu. Deși s-a abținut până acum de la declarații pe tema competiției interne, Cîmpean apare în fotografia de grup a susținătorilor primului ministru, chiar în spatele Ralucăi Turcan și al lui Emil Boc. De altfel, numele său figurează pe lista „numelor grele” publicată de Hotnews.ro care formează nucleul dur al taberei lui Cîțu, alături de numeroși primari, președinți de Consilii Județene sau de filiale, foști și actuali miniștri și parlamentari.

Premierul Florin Cîţu, vicepreşedinte național al PNL, şi-a anunţat ieri oficial candidatura la preşedinţia partidului, în cadrul congresului care va avea loc pe 25 septembrie, precizând că PNL are nevoie de un „suflu nou”.

Șovăială a rămas cu Orban

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că între el şi Florin Cîţu nu va exista „nicio fisură”, cauzată de lupta internă pentru şefia partidului, având în vedere obiectivele de îndeplinit – programul de guvernare, campania de vaccinare anti COVID şi pregătirea PNRR. Printre cei care îl doresc mai departe pe Orban la conducerea PNL se numără deputatul de Sibiu Constantin Șovăială, potrivit unor surse liberale.

Este de așteptat ca, în zilele următoare, tot mai mulți liberali sibieni să își exprime deschis opțiunea pentru unul dintre cei doi candidați cu șanse reale.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*