Magia Montessori la Sibiu: copiii învață de plăcere, explorând

Fiecare părinte își dorește ca micuțul lui să învețe într-un sistem de educație sănătos, care să-i ofere libertatea de a învăța exlorând ceea ce îi place, dar în același timp să-l învețe ce înseamnă respectul, limita și responsabilitatea. O astfel de metodă de educație, denumită Montessori, există deja de câțiva ani și la Sibiu, Magic Education Montessori Sibiu este locul unde copiilor li s-a creat cadrul perfect pentru o creștere echilibrată.

Magic Education Montessori Sibiu este un centru educațional unic în Sibiu, unde cei mici sunt încurajați să exploreze și să învețe matematică, științe sau citire din plăcere, având la dispoziție materialele didactice specifice acestei metode. Totodată, cei mici sunt angrenați în activități zilnice specifice, cum ar fi pregărirea mesei, spălatul vaselor, curățenia. Ei au chiar și animale de companie, porcușori de Guineea, de care trebuie să aibă grijă: să-i hrănească, să le schimbe apa. Toate aceste activități sunt desfășurate cu plăcere de către cei mici, deoarece educatorii știu cum să-i stimuleze și să-i impulsioneze.

Proiectul Magic Education Montessori a fost demarat in Sibiu în 2018, și totul a pornit de la tristetea profunda a unei mame care nu a reușit să găsească în acest oraș o grădiniță care să-i ofere fiicei ei libertatea de a învăța în timp ce explorează și descoperă ceea ce îi place. „Ideea s-a născut între 2012-2014, în primii 3 ani din viața fetiței mele, perioadă în care am schimbat 5 creșe/grădinițe în Sibiu. Am ales să plec din țară, în Anglia, pentru educația fiicei mele. În Regatul Unit până și sistemul educațional de masă folosește elemente Montessori în curriculumul national. Copilul meu a fost înscris, la 3 ani, direct în grădinița Montessori din satul în care locuiam. Având în vedere că în decurs de un an si jumătate sistemul Montessori a salvat stima de sine distrusă de experiențele anterioare în Sibiu, am știut atunci ce vreau să fac mai departe! Am început cursul de educator Montessori livrat de MCI Londra (Montessori Centre International), paralel cu serviciul de atunci în domeniul financiar, iar practica de 400 ore la clasă am încheiat-o în București. În 2018 conjunctura personală m-a readus înapoi în Sibiu. Atunci am pornit, practic, doar cu sector de after school. Prin cele 6 ore de <<normalitate>> și echilibru petrecute de fetița mea la after school încercam să compensez cele 4 ore de lipsă de echilibru din școala de stat românească. Apoi, în 2019, în urma închiderii unei gradinițe Montessori din Sibiu, la abordarea câtorva familii pasionate de această metodă, am demarat sectorul de grădiniță”, povestește Mona Turcitu.

 

Început dificil, frânat de pandemie

În septembrie 2019 am început cu doi educatori la un singur copil. Până am găsit noi un spațiu pretabil Montessori, cu camere largi, podele din lemn, lumină naturală, cu grădină și lângă parcul Sub Arini, așa cum ne doream, doar o familie de la fosta grădiniță Montessori a avut răbdare și încredere să ne dea o șansă. Saralina, singura fetiță cu care beam pe atunci ceaiul eu și colega mea, Ale Talpoș, a devenit parte din familia Magic Montessori, a crescut alături de noi, iar părinții sunt parteneri în acest proiect. Lor le datorăm supraviețuirea post-carantină, creșterea numărului de înscrieri și investiția în certificarea celui de-al doilea ghid Montessori al nostru.”, își amintește Mona Turcitu, administratorul Magic Education Montessori.

Acum Magic Montessori  are 10 copii înscriși în comunitatea 0-3 ani si 18 copii în comunitatea 3-6 ani, ambele clase funcționând cu doi adulți, un educator si un asistent educator. Momentan înscrieri se mai fac doar în categoria de grădiniță, în baza unei vizionări programate.

Ce înseamnă sistemul Montessori 

Mona Turcitu ne explică ce înseamnă, de fapt, metoda Montessori și cum contribuie această metodă la o creștere echilibrată a copilului. “Mulți părinți cred că un copil independent și autonom, cu stimă de sine crescută, ghidat in creșterea inteligenței emoționale înseamnă un copil liber! Nu este chiar așa. Libertatea Montessori este una în limite, limite de bun simț (“common sense” cum ar fi in engleză). Avem rutină, avem reguli, pentru că toți copiii au nevoie de ele pentru a înțelege lumea din jur, în care cresc. Metoda Montessori oferă un cadru de creștere echilibrată, precum un arac drept pe care se susține o plantă care se dezvoltă. Fără arac planta poate crește frumoasă, dar făcând umbră florilor din jur, nelăsându-le loc și lor să vadă lumina soarelui. Da, copilul este liber să își aleagă materialul cu care dorește sa lucreze la raft, din cele 6 arii curiculare. Este liber și să oprească ghidul Montessori dintr-o prezentare oferită, dacă a obosit! Dar nu este liber să arunce cu materialele Montessori sau să lovească/jignească un alt copil sau un adult.”, explică Mona. Tot ea spune că esența metodei Montessori, așa cum a elaborat-o Doctorița Maria Montessori este “urmează copilul” (follow the child), iar metoda brevetată de ea a oferit copiilor un dar nemăsurat: acela de a fi tratați cu respect de către adulți! Educatorii îi încurajează să-și urmeze interesele în diferite arii ale cunoașterii, de exemplu limbaj sau aritmetică și îi ajută să facă totul singuri: de la fermoar, nasturi și șireturi, până la micul dejun de dimineață sau curățenie.

Relatia cu părinții, mai provocatoare decât cea cu copiii

Mona Turcitu explică faptul că metoda de predare Montessori necesită și înțelegerea și implicarea părinților, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Așa că au fost nevoiți să se adapteze. “În urma unor experiențe mai puțin dezirabile cu familii care nu au înțeles de la înscrierea copiilor metoda sau oferta educatională, am schimbat strategia de înscriere a copiilor. Astfel, în cadrul celor 90 minute acordate vizionării, verificăm gradul reciproc de compatibilitate între centrul educațional și așteptările părinților. Scenariul ideal este ca grădinița să fie o extensie a familiei și nu invers. Ne dorim un parteneriat educațional familie – grădiniță, fără intrarea în defensivă și adoptarea unei atitudini de tip <<copilul-meu-e-o-victimă>>, mai ales când copilul acceptă atât de natural ghidajul comportamental din partea educatorilor din Centru.

În acest sens avem în lucru un proiect al asociației noastre non-profit, proiect numit ”Montessori pe înțelesul părinților și al îngrijitorilor de copii – bunici, bone”, prin care ne dorim să comunicăm și mai eficient, și mai clar, că riscul cel mai mare în imposibilitatea atingerii unei dezvoltări optime în rândul copiilor actuali este dezechilibrul emoțional. Iar dezechilibrul emoțional vine din reziliența redusă la frustrare, lipsa abilității de autoreglare, refuzul de a accepta reguli de bună coexistare, toate dintr-un cadru de lipsă de limite în afara centrului educațional, lipsă de fermitate în a fi impuse, lipsa aplicării unor consecințe naturale ale acțiunilor.

Când vom reuși să transmitem acest mesaj și să fie acceptat cu mai multă deschidere de către aparținătorii legali ai copiilor doriți înscriși in programul Magic Education Montessori, abia atunci vom putea vorbi de o livrare cu succes a acestei metode ca stil de viață!”, conchide Mona Turcitu.

Grădinița Magic Education Montessori funcționează pe strada Piața Tălmaciu, nr. 14. De asemenea, mai multe informații puteți obține de pe pagina de facebook https://m.facebook.com/MagicEducationMontessori/?ref=bookmarks, sau la numărul de telefon/ What’s app 0729380899.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*