Mai mult decât jazz

Concerte la matine, în biserică, şi patru zile de artă creativă n Festivalul Jazz and More se desfăşoară la Sibiu, din 13 până în 16 octombrie

„Jazz and More” le promite melomanilor sibieni zeci de recitaluri de calitate, susţinute de 14 artişti români şi internaţionali. Pentru prima oară, anul acesta vor avea loc şi reprezentaţii la matineu.

Cu un program ceva mai diversificat decât cel de anul trecut, noua ediţie propune o locaţie în plus: Johanniskirche, acolo unde vor răsuna concertele matineu. Teatrul Gong va rămâne şi în acest an gazda principală a evenimentului, aici ţinându-se concertele începând cu ora 17.00. Jam session-urile nu vor lipsi nici în 2011. Atrium va fi locul în care artiştii şi publicul festivalului se vor întâlni aproape de miezul noptii, din 13 până în 16 octombrie. Preţul unui bilet de intrare este de 50 de lei, respectiv 35 de lei pentru studenţi, elevi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi. Tinerii sub 16 ani vor avea intrarea gratuită, dacă sunt însoţiţi de părinţi.

Jazz în biserică

Pe 13 octombrie, Sibiul se va transforma în capitala muzicii creative. Ediţia cu numărul VII a festivalului „Jazz and More” îşi deschide porţile cu o serie de concerte la superlativ. Pe lângă prezenţa a trei trupe româneşti în programul festivalului, organizatorii au adus şi concertele matineu. Realizate ca un fel de warm-up-uri, acestea vin şi mai mult către public, nu numai prin faptul ca intrarea e gratuita, ci si prin locaţia în care vor avea loc – Johanniskirche, explică Mircea Streit, directorul festivalului. „Chiar dacă sunt patru zile acum, este foarte multă muzică şi foarte multe genuri. Eu am încercat sa le diversific un pic, să nu fie numai free jazz sau numai muzică contemporană scrisă, pentru că ar fi o problemă. Am încercat să le combin puţin şi să le dau un echilibru pe zile. Concertele matineu sunt ca să te încălzească. Eşti la o oră la care vii cu o altă lejeritate şi biserica respectivă mi se pare potrivită din punctul de vedere al ambianţei, pentru că am vrut şi un cadru mai puţin convenţional”, motivează Streit.

Nume mari pe afiş

Ediţia 2011 aduce în fosta Capitală Culturală Europeană vedete precum Scott Fields, Clayton Thomas sau Ken Vandermark. Deşi Streit spune că se găsesc cu greu formaţii autohtone care să corespundă tipului de eveniment gândit pentru Sibiu, în cele patru zile de festival au fost invitate să cânte şi trei trupe româneşti. „Pe lângă cele trei formaţii din România, avem invitaţi din Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Polonia, Portugalia, Serbia şi Grecia”, a mai adăugat organizatorul.

CITAT
Mircea Streit | director festival

„În primul rând, acest festival se adresează tuturor ascultătorilor. Este foarte mult şi este foarte concentrat.”

FOTO: Saxofonistul american Ken Vandermark se numără printre „greii” aşteptaţi la festivalul sibian

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*