Mai puțini și mai bătrâni! România, țara cu cea mai drastică scădere a populației de pe glob

România va suferi, până în anul 2050, cea mai mare scădere a populației din întreaga lume.

Vom fi mai puțini cu circa 4.39 milioane de persoane, conform Population Reference Bureau (PRB), o organizație americană nonprofit specializată în statistici privind mediul, sănătatea și populația mondială.

La momentul actual, în România trăiesc aproximativ 19,48 milioane de oameni, cifră care ar urma să scadă până la pragul de 15,09 milioane la mijlocul secolului curent. Aceasta înseamnă o scădere de aproape un sfert din populație (22.5%), cea mai ridicată din întreaga lume, notează publicația Romania Insider.

Conform aceluiași studiu, populația din estul Europei va scădea cu circa 9.7%, în timp ce statisticile pe plan european arată o scădere de 2.1% față de situația din 2018. Nici Moldova nu stă mai bine la acest capitol (18.5%), clasându-se pe locul 5 în topul țărilor cu cea mai drastică scădere de populație, după România, Letonia (21.6%), Japonia (19.5%) și Armenia (18.7%).

În timp ce natalitatea este net inferioară mortalității, iar numărul celor care părăsesc definitiv țara este în creștere constantă, populația României va îmbătrâni cu peste 10 procente în următoarele decenii. Conform PRB, numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va ajunge până la 28% (față de 18% în momentul actual), în timp ce numărul copiilor cu vârsta sub 15 ani va scădea de la 16% până la 14%.


Raymond Füstös

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*