Majorarea taxei de salubritate stârnește proteste

Sibienii ar putea plăti, de luna aceasta, de până la trei ori mai mult decât până acum pentru ridicarea gunoiului.

Sibienii au reacționat în număr mare, și totuși nu suficient, pentru ca taxa de salubrizare să nu fie majorată cu procente uriașe. Compania de salubrizare SOMA, partener al Primăriei municipiului Sibiu, arată spre municipalitate, când vine vorba despre o majorare care ar putea fi operată chiar din ianuarie, de până la 300 la sută.

Dezbatere publică, de sărbători

Totul a început la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, când Primăria a lansat dezbaterea publică privind modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare. „Punem în dezbatere publică modificarea Regulamentului pentru taxa de salubrizare, publicând integral documentul pe site-ul sibiu.ro. Sibienii pot transmite timp de o lună observații și sugestii cu privire la acesta, folosind mijloacele de comunicare electronice. Precizez că această modificare este o obligație legală pe care o avem de a implementa modul de taxare numit «plătește pentru cât arunci», instituită pentru a atinge țintele de reciclare și reutilizare a deșeurilor stabilite prin legislația națională”, spunea la acea vreme Astrid Fodor, primarul Sibiului.

La numărul de ridicări

Potrivit edililor orașului nostru, modificarea Regulamentului este necesară și pentru alinierea taxei la noilor tarife ale operatorilor de salubrizare. De asemenea, taxa trebuie aliniată cu noii indicatori de colectare selectivă pe care România trebuie să îi respecte:

·       maxim 40% de deșeuri reziduale din totalul cantității de deșeuri generate

·       13,8% deșeuri reciclabile

·       46,2% biodeșeuri

Principala modificare din Regulament este modul de calcul al taxei și anume: taxarea nu se va mai face în funcție de numărul de persoane, ci în funcție de numărul de ridicări lunare a pubelelor, în baza unui abonament care include un anumit număr de ridicări pe fiecare tip de deșeu. Taxa ar putea crește într-o gospodărie, în acest fel, de până la 300 la sută.

Petiție online

Mii de sibieni acuză acum compania locală de ineficiență în administrarea ridicării deșeurilor menajere, iar Primăria de lăcomie și lipsă de empatie cu cetățeanul de rând. „Nu suntem de acord cu noile tarife (abonamente) sau creșterea lor. Tarifele au fost de la început prea mari față de alte județe și nu îndeplinesc multe cerințe. Serviciul public de salubrizare a localităților face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și se desfășoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităților administrației publice locale (Sibiu) ori ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, în scopul salubrizării localităților. Din comunicatul trimis de Soma pe rețelele de socializare, ei spun că nu au nicio legătură cu majorarea tarifului, prețul pe tonă fiind tot 80 lei, rămânând neschimbat. Deci toată atenția se îndreaptă spre Primăria Municipiului Sibiu, pentru că nu îi mai ajung banii. Impozitul pe case și teren scăzând, au decis o altă creștere de tarif pe care populația o poate înghiți“, spune Andrei Mărculescu, autorul petiției on line, „STOP!! Creșterea sau triplarea taxei de salubrizare!!“

Până în 17 ianuarie

Sibienii pot trimite sugestii de modificare în scris, pe adresa de e-mail: management.salubrizare@sibiu.ro, până în data de 17.01.2021. Regulamentul a fost publicat pe www.sibiu.ro. Acesta va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința din luna ianuarie, noua taxă aplicându-se începând cu aceeași lună.

Optarea pentru un tip de abonament

În primă fază, tuturor cetățenilor li se va atribui abonamentul PRACTIC din oficiu. Trecerea la abonamentul ECO se face doar în condițiile limitative stabilite de Regulament și anume:

·       Pentru cetățenii care locuiesc la case – dacă în anul 2021 numărul de ridicări a pubelei negre a corespuns cu numărul redus de ridicări prevăzut de abonamentul ECO, din anul 2022 se poate solicita de către cetățean trecerea la abonamentul ECO

·       În cazul cetățenilor de la blocuri – dacă pe parcursul anului 2021, locatarul face dovada că, în 10 din cele 12 luni ale anului, a valorificat deșeurile reciclabile prin înscrierea în programul Reciclează Activ. Acest Program presupune valorificarea deșeurilor reciclabile prin predarea acestora la unul dintre cele 6 centre private de reciclare, lista centrelor urmând să fie afișată pe site-ul sibiu.ro, după aprobarea noului Regulament.

Trecerea la abonamentul MAXI se poate face la cerere, oricând pe parcursul anului, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*