Mamograf ultra-performant la SCJU Sibiu

Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală al SCJU Sibiu a fost dotat cu unul dintre cele mai noi și performante aparate de mamografie Hologic Selenia Dimensions 3D, în valoare totală de 1.849.974 lei.

Banii necesari achiziției au provenit din fonduri alocate de Ministerul Sănătății respectiv o cofinanțare de 10% (184.997 de lei) asigurată către Consiliul Județean Sibiu.

Mamograful este unul de ultimă generație, vârf de gamă la nivel mondial, fiind furnizat o firmă dedicată investigațiilor pentru patologia feminină, în special legată de sân. Echipamentul are aplicații extinse putând fi utilizat pentru mamografii 2D, 3D – de tip tomosintenză (aceasta realizează secțiuni fine la nivelul sânului, pentru o mai bună vizualizare a leziunilor de mici dimensiuni sau mascate de țesutul mamar) și examinări cu substanță de contrast iodat.

Dotarea Laboratorului de Radiologie al spitalului ține pasul cu progresele tehnologice din medicina modernă, iar acest mamograf va permite personalului medical să aplice abilitățile sale clinice și imagistice cu scopul de a oferi asistență medicală de înaltă calitate pacientelor”, declară. Conf.univ.dr. Florin Grosu, Directorul Medical al SCJU Sibiu.

Mamografiile sunt examinări dedicate investigării patologiei mamare și adresate femeilor de peste 40 de ani, cancerul mamar fiind, de la această de vârstă, una din principalele cauze de deces.

De aceea, se impune un control regulat cu ajutorul mamografiei, în vederea descoperirii potențialelor probleme înainte de apariția simptomelor evidente și aplicării unor soluții terapeutice optime. În cazul absentei unei patologii mamare, se recomandă efectuarea de mamografii anual sau chiar bianual, mai ales în cazul pacientelor cu vârsta de peste 45 de ani, în funcție de indicația rezultatului mamografiei anterioare. Pentru femeile cu vârsta mai mică de 40 de ani se recomandă efectuarea ecografiei mamare.

Încurajez femeile să utilizeze această dotare pentru controlul preventiv periodic. Era foarte important să avem această dotare în spitalul județean tocmai pentru a ajuta la identificarea cazurilor de cancer mamar din stadiu incipient, când e mult mai ușor de tratat – e o dotare prin care putem salva vieți” , spune președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Principalele avantaje ale echipamentului sunt:

  • crește cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv;
  • scade cu 15% nevoia ca pacientei să i se facă biopsie mamară sau teste adiționale;
  • scad astfel anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile;
  • are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor;
  • este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens;
  • este efectuată în câteva secunde.

 „Mamograful folosește o tehnică care crește gradul de confort al pacientei și are un nivel de iradiere scăzut.  De asemenea, oferă imagini digitale de înaltă calitate ce permit prelucrarea lor ulterioară de către medicul radiolog, pentru elaborarea unui diagnostic cu acuratețe ridicată, foarte utilă mai ales în cazul leziunilor de mici dimensiuni, posibilitatea efectuării tomosintezei si a administrării de contrast fiind de asemenea utile în această situație”, explică Șef lucrări Dr. Racheriu Mihaela, medic radiolog cu competențe în mamografie.

Echipamentul a fost instalat într-un spațiu special amenajat din cadrul Laboratorului de Radiologie și pus în funcțiune la începutul acestei săptămâni, după derularea tuturor procedurilor de autorizare și a celor privind instruirea personalului.

În cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală, în colaborarea cu Secția Clinică Oncologie și Laboratorul de Anatomie Patologică se efectuează  și puncții biopsii ghidate ecografic, pentru precizarea completă a diagnosticului și inițierea terapiei specifice.

Programul pentru efectuarea acestui tip de investigaţie este de luni până vineri între orale 7.00-13.00 (în perioada stării de alertă), pe bază de programare iar pacientele asigurate trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Programările se fac telefonic la numărul 0269215050, int. 362, examinarea fiind gratuită pentru pacientele asigurate, în limita fondurilor disponibile. Pacientele trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, cardul de sănătate și alte documente medicale cu privire la patologia sânului, dacă este cazul.  Există, de asemenea, posibilitatea de realizare a investigației contra cost, la un preț de 80 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*