„Mâncarea săracilor” se scumpește şi în 2019

Cartoful este alimentul care a înregistrat cele mai mari scumpiri în 2018, iar anul 2019 se anunţă în aceeași tendință.

România a încheiat anul 2018 cu un val de scumpiri fără precedent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cel mai mult a crescut preţul cartofilor, cu 40%.

Potrivit președinteleui Federației Naționale a Cartofului din România, s-a ajuns ca trei din cinci fermieri români care practică cultura cartofului să fie pe pierdere sau la limita profitabilității. “Cartoful a devenit o cultură mult prea riscantă deoarece necesită investiții foarte mari și se lucrează practic 365 de zile pe an cu acest produs. Satisfacțiile pe care le dă cultura de cartof sunt foarte puține și din ce în ce mai rare. S-a ajuns ca trei din cinci fermieri care cultivă cartofi să fie pe pierdere sau la limita profitabilității. Fiecare lună de depozitare presupune pierderi naturale din cauza deshidratării sau pierderi din cauza deprecierii, cantitățile valorificate fiind tot mai mici. Producătorul român nu beneficiază decât parțial de creșterile prețurilor pe piață, în toamnă el fiind “forțat” să livreze la prețuri promoționale. Se remarcă de asemenea că în ultimii ani, cartoful se “retrage” tot mai accentuat în zonele tradiționale, cele mai favorabile acestei culturi”, spune Romulus Oprea, citat de agrointeligenţa.ro.

Oprea susține că producția de cartof din România se află la un moment de răscruce: “Credem că această cultură nu trebuie să dispară și măcar jumătate din cantitatea de cartofi consumat de români trebuie să fie produsă în România”.

În prezent, prețul cartofului la poarta fermelor este în creștere, însă puțini fermieri români mai au stocuri. Mulți au vândut cu 40-50 de bani în toamnă, iar acum se oferă și 1,5-1,7 lei pe kilogram, plus TVA. În marile rețele comerciale se practică prețuri ce ajunge și la 4-5 lei pe kilogram, însă acești cartofi noi sunt aduși din afară, din țări precum Egipt, a arătat Oprea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*