Mandatele se pot suprapune

Klaus Iohannis va deveni oficial preşedinte al României după depunerea jurământului, în 22 decembrie.

El poate demisiona din funcţia de primar al municipiului Sibiu chiar şi la 15 zile după ce devine oficial preşedintele României prin depunerea jurământului, iar data alegerilor locale pentru un nou edil-şef se stabileşte de către Guvern, au precizat reprezentanţii Prefecturii Sibiu, la solicitarea Mediafax.

Incompatibilitate

Iohannis a venit la secţia de votare direct de la biserică

Iohannis a venit la secţia de votare direct de la biserică

În acel moment, Iohannis se va afla în stare de incompatibilitate. Potrivit acestora, „renunţarea la funcţia ce atrage starea de incompatibilitate se poate face fie înainte de numirea în funcţie, fie în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţia care atrage starea de incompatibilitate“. „Sunt 15 zile de la depunerea jurământului, moment în care începe mandatul preşedintelui. Validarea nu a avut legătură cu persoana preşedintelui, ci cu scrutinul. A fost validarea alegerilor, nu a preşedintelui“, a explicat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu. De asemenea, reprezentanţii Prefecturii Sibiu precizează că, dacă primarul Klaus Iohannis nu demisionează în termenul legal, „se va trece la aplicarea prevederilor art. 15 alin. 2 lit. b, coroborate cu prevederile art. 91 alin. 4-6 din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: încetarea de drept a calităţii de primar, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, pe motiv de incompatibilitate“.

Alternativă: demisia

Dacă decide să demisioneze din funcţia de primar şi să nu aştepte încetarea de drept a mandatului, Iohannis trebuie să anunţe în scris Consiliul Local Sibiu şi Prefectura Sibiu. „Într-un astfel de caz, potrivit legii, la prima şedinţă a Consiliului Local, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal“, mai precizează reprezentanţii Prefecturii Sibiu. La rândul său, prefectul judeţului ia act de demisia primarului, iar ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul-verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Afacerilor Interne, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou primar. Alegerile trebuie să aibă loc în termen de maximum 90 de zile din momentul în care postul de primar este declarat oficial vacant. Iohannis a declarat, într-o emisiune televizată, că va demisiona din funcția de primar al municipiului Sibiu cel mai probabil pe data de 2 decembrie.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională va dezbate, din nou, în 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*