Maraton pentru cei din linia întâi. Spectacolul „Sibiu, oraş european solidar prin cultură!” va fi difuzat pe pagina noastră de Facebook

Mai mulţi artişti locali vor susţine un spectacol online dedicat cadrelor medicale, care va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei. Spectacolul va avea o durată de peste o oră şi va fi accesibil gratuit pe pagina de Facebook Mesagerul de Sibiu, sâmbătă, 9 mai, începând cu ora 10.

Ne păstrăm optimismul, în aceste vremuri extrem de complicate! Pandemia cu care ne confruntăm dovedește că ne unește mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată! Suntem departe unii de ceilalți, dar împreună, mai uniți ca niciodată.

Un gând bun

9 mai, Ziua Europei, va fi sărbătorită la Sibiu, în condiții speciale, în ton cu vremurile prin care trecem. Nu renunțăm la cultură, chiar dacă pandemia de coronavirus ne ține, momentan, departe unii de alții. Profităm de beneficiile internetului și, într-un eveniment maraton, artiștii sibieni își unesc forțele pentru a transmite un mesaj de recunoștință, unitate și solidaritate față de toate cadrele din linia întâi, din Sibiu și din toată Europa.

„Deși acum este o perioadă a energiilor comprimate, este vremea acumulărilor care dă naștere unor proiecte diferite. Tinerii care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu vor aduce publicului de acasă o serie de momente artistice menite să le deschidă sufletele şi să le trezească speranța în această perioadă în care căldura sufletească adusă de cultură este absolut necesară. În așteptarea zilei când vom putem intra în starea de normalitate şi tot ceea ce este acum în lume va fi luat sfârșit, vă invit să vă ocupați timpul cu ceva frumos și bun, așa cum o facem noi. De Ziua Europei – un gând bun pentru toți oamenii, în special pentru cei greu încercați”, transmite Liliana Popescu, director Casa de Cultură a Studenților Sibiu.

În vremea crizei

Evenimentul va cuprinde recitaluri și momente artistice succesive, susținute de Radu Nechifor, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Balet Sibiu, Centrul pentru Creație „Junii Sibiului”și Casa de Cultură a Studenților.

„Trecem prin vremuri care au adus schimbări fără precedent și devine din ce în ce mai clar că normalitatea va fi diferită. Îndemnul întregii perioade a fost către solidaritate, către grija față de celalălalt, către ideea că doar ÎMPREUNĂ reușim. Aceste idei ne vor ghida viitorul. Muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu au înțeles organic motivația construcției Uniunii Europene. Unirea atâtor tipuri de artiști muzicieni într-un colectiv denumit orchestră simfonică nu putea fi decât o invenție europeană. Poate adevărul este invers. Modeul Uniunii Europeane copiază modelul de organizare simfonic. Poate de aceea, societatea ar trebui să nu uite că echilibrul și înțelepciunea sunt apanajele culturale ale umanității și în momentele de criză personală sau socială avem nevoie de rafinarea emoțiilor și întărirea spiritului prin frumos și prin iubire”, consideră Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu

„Împreună scriem viitorul nostru și al Uniunii Europene, împreună rămânem sănătoși! Forța e în fiecare dintre noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: muzica, teatrul, baletul, dansul popular, tradițiile, artele plastice, dansul modern – toate ne sunt imprimate adânc în suflet și în identitatea națională, din ele ne luăm speranța atât de necesară. Tocmai de aceea, în această perioadă dificilă este de datoria noastră, a artiștilor și specialiștilor din instituțiile de cultură, să fim uniți și să venim în sprijinul comunității cu proiecte culturale de calitate, derulate deocamdată online. Astfel, de Ziua Europei, ne vom aminti împreună că unitatea europeană înseamnă moștenire culturală, înseamnă unitate în diversitate. Noi, sibienii, am demonstrat acest lucru încă din anul 2007 când am deținut, în premieră pentru România, titulatura de Capitală Culturală Europeană; o vom demonstra și acum, de Ziua Europei, transmițând lumii întregi mesajul că viitorul nostru se clădește pe unitate, pe un trecut extrem de bogat și pe respectul pentru cei care luptă pentru sănătatea noastră”, spune Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*