MaraTONUL Muzical al Filarmonicii Sibiu la start

Stagiunea de concerte 2021 – 2022 a Filarmonicii de Stat Sibiu se desfășoară în acest an sub numele de MaraTONUL Muzical. Managerul Filarmonicii, dirijorul Cristian Lupeș explică această denumire dată noii stagiuni concertistice, prin faptul că artiștii nu se opresc niciodată din activitate, chiar și în cele mai grele perioade.

„Când societatea economică și politică s-au oprit din pricina calamităților, artiștii, și vedem asta în istoria artei, în istoria culturii, artiștii au mers mai departe. Și asta ne face pe noi să fim împreună acum. Asta facem și noi, denumind, într-o perioadă în care e greu să cânți publicului, denumind stagiunea noastră MaraTONUL Muzical” a spus Cristian Lupeș.

El spune că artiștii Filarmonicii trebuie în această perioadă să muncească foarte mult pentru a crește Sibiul cultural, și muzical.

Programul stagiunii care se află la început va avea un program foarte dens, și vine în întâmpinarea melomanilor sibieni, dar nu numai sibieni, cu multe concerte, concerte care vor marca majoritatea evenimentelor de pe parcursul anului.

Luna decembrie, lună plină pentru Filarmonică

Încă din luna decembrie, orchestra Filarmonicii va fi prezentă pe scenă cu două concerte tradiționale deja, de Ziua Națională a României, pe 1 și 2 Decembrie, concerte care în fiecare an s-au bucurat de o mare apreciere a publicului. Cristian Lupeș spune că împreună cu soliștii Filarmonicii încearcă să stabilească pentru aceste două concerte un repertoriu care să fie apreciat de public și care să conțină și câteva surprize plăcute. Astfel Managerul Filarmonicii a dezvăluit în premieră că unul dintre invitații speciali ai concertelor de Ziua Națională va fi îndrăgitul artist Grigore Leșe.

„Vom aduce în fața publicului un repertoriu în care, uite acum chiar pot să vă spun în premieră, invitat special pe lângă Sorin Petrescu și Tudor Roman va fi Grigore Leșe. Așadar Grigore Leșe cu Sorin Petrescu și Tudor Roman Simfonic, o surpriză pe care o pregătim, încă suntem în pregătiri, pentru sibieni și pentru cei care vor veni dinafară să vadă acest concert”, a explicat Cristian Lupeș.

Spectacol și în seara de Revelion

Vor urma apoi concertele de Crăciun care, potrivit Managerului Filarmonicii deja sunt solicitate și de alte localități, cum ar fi Blaj sau Făgăraș, și evident Sibiu.

„Vom avea un miniturneu al concertelor de Crăciun, care va începe probabil pe 28-29 decembrie și se va termina pe întâi, deci vom cânta inclusiv pe 31 seara, pentru sibieni vom cânta pe 31 seara, sunt probabil concertele cele mai cerute din an” spune Cristian Lupeș.

Practic Concertul de Crăciun este pregătit încă din luna septembrie, odată cu Sibiu Opera Festival. Acest festival, dedicat tinerilor artiști, se transformă în pepinieră pentru spectacolele de Crăciun ale Filarmonicii. Prin vot este ales un interpret sau interpretă care va fi principalul solist al Concertului de Crăciun al Filarmonicii. Anul acesta, după Sibiu Opera Festival a fost desemnată o solistă care va interpreta de Crăciun colinde tradiționale românești și internaționale, dar numele ei nu fost dezvăluit, ci va fi o surpriză pentru melomani.

Deasemenea pentru Revelion Filarmonica pregătește un concert de amploare împreună cu partenerii deja tradiționali de la Icon Arts, concert cu foarte multe surprize, pe care Managerul Filarmonicii nu le dezvăluie încă.

„Vom avea o voce extraordinară, o vedetă, vom avea un pianist vedetă, vom avea dansatori și vom avea o orchestră. Așadar nu va fi tipicul concert simfonic, va fi mai degrabă un show pe care îl așteaptă toată lumea, în lumini speciale, cu coregrafii speciale, într-o regie cu totul și cu totul aparte, care să poată să stea de la egal la egal cu artificiile de la miezul nopții”, a mai spus Cristian Lupeș.

După sărbători nu va urma o vacanță pentru artiștii Filarmonicii, ci noi serii de concerte dedicate diverselor evenimente începând cu Ziua Culturii sărbătorită la 15 ianuarie. Dar despre toate acestea într-un material viitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*