Mărturia peste ani a unui deținut politic din Cisnădie care a lucrat la Cazinoul din Constanța

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac a făcut public pe pagina sa de Facebook un mesaj de la un cisnădian care a lucrat ca deținut politic în anii 50 la renovarea Cazinoului din orașul de la malul mării.

Foto: Facebook Vergil Chitac

„ Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu.

Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii.

Foto: Facebook Vergil Chitac

Traducerea biletului:

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”

În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință” a transmis Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Foto: Facebook Vergil Chitac

Biletul semnat de Marton Iulius a fost găsit într-o cutie de chibrituri ascunsă într-un zid, în timpul lucrărilor de restaurare care au loc la Cazinoul constănțean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*