Mărturii ale Holocaustului din România, expuse la Sibiu | VIDEO

Fotografii și obiecte personale ale victimelor pogromului de la Iași, din 1941, pot fi văzute la Casa Artelor din Sibiu, până pe 15 martie.

Expoziția foto-documentară „Martori și victime. Iași 1941“ prezintă imagini și informații despre pogromul îndreptat împotriva comunității evreiești din Iași, din vara anului 1941. Tot cu acest prilej sunt expuse și obiecte recuperate dintr-o groapă comună descoperită în 2010, într-o pădure din apropierea localității ieșene Popricani.

În prezența secretarului de stat Paul Cotîrleț, coordonatorul Departamentului Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a consulului Germaniei la Sibiu, Hans Tischler, și a unor reprezentanți ai ambasadelor SUA și Israel, vernisajul a avut loc ieri după-amiază, în contextul în care 27 ianuarie este declarată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„Există sondaje de opinie care spun că peste 80 la sută din populatia României a auzit de Auschwitz, sub 10 la sută din populatia României a auzit de Iași, de Transnistria sau de alte locuri în care evreii din României au fost masacrați din responsabilitatea instituțiilor române. La Sibiu, dacă mă iau după semnele publice care s-au dat de prin 2000 încoace, se pare că sunt și voci care nu au auzit niciodată, dar nici nu vor să creadă în poveștile adevărate și neagă existența Holocaustului. De aceea, am considerat că este foarte bine să organizăm un colț de istorie a României în această parte de teritoriu”, a explicat dr. Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, prezent la vernisaj.

„În noiembrie 2005, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite stabilea ca 27 ianuarie, data la care în 1945 armata sovietică a eliberat lagărul Auschwitz-Birkenau, să devină ziua memoriei pentru victimele Holocaustului. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului reprezintă, astfel, simbolul reculegerii omenirii în amintirea exterminării celor 6 milioane de evrei, peste 300 de mii de romi şi alte victime nevinovate ale barbariei Germaniei naziste, a aliaţilor sau colaboratorilor lor, cum e cazul României. Expoziția este una de tip foto-documentar și exprimă, prin 30 de panouri ilustrative, tragedia Pogromului de la Iași, arătând publicului evenimentele care au avut loc în momente cheie din iunie 1941: masacrul din oraș și trenurile morții. De asemenea, sunt prezentate și procesele celor acuzați de crime contra evreilor în timpul Pogromului de la Iași”, a declarat Adrian Alexe, muzeograf la Muzeul ASTRA.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*