Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise

Maşinile care au volanul pe partea dreaptă ar trebui interzise în România. Potrivit unui proiect de lege, vehiculele sunt periculoase în trafic, pentru că nu le oferă şoferilor o bună vizibilitate.

Pe stradă, specialiștii în conducerea autovehiculelor cred că pericolul vine de la cel care conduce, nu de la maşină. Inițiatorul legii, un deputat PSD, invocă două motive pentru această măsură: mai multe mesaje primite de la cetăţeni şi faptul că maşinile cu volanul pe partea dreapta reprezintă un adevărat pericol în trafic, scrie digi24.ro.

Specialiştii sunt de acord că maşinile pot fi foarte periculoase. „Partea stângă, tot ce înseamnă partea stângă a lui (a șoferului – n.r.) nu este dezvoltată ca și reflex, reacție, schimbul de treaptă de viteză, acționarea frânei de mână, partea de semnalizări, tot ceea ce înseamnă joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.

După eliminarea taxei auto în 2017 tot mai mulţi români şi-au cumpărat maşini cu volan pe dreapta. Dacă în 2016 au fost înmatriculate puţin peste 6.000 de maşini, anul trecut peste 25.000 de astfel de vehicule şi-au făcut loc în traficul de la noi din ţară. Asta deoarece maşinile care au volanul pe partea dreaptă sunt mult mai ieftine.

O comparație simplă pentru acelaşi model de maşină, din acelaşi an şi cu un număr de kilometri asemănător, arată că modelul cu volanul pe stânga costă aproape dublu:

– Preţ maşină volan dreapta: 4.700 euro

– Preţ maşină volan stânga: 7.800 euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*