Ortopedul sibian Mihai Roman, după bursa din SUA: „Învățatul nu se termină niciodată!”

Dr. Mihai Roman, medic primar în specialitatea ortopedie-traumatologie, a participat în perioada 16-29 octombrie, în Statele Unite ale Americii, la un schimb de experiență (observership) de două săptămâni, în domeniul chirurgiei umărului, în cadrul programului desfășurat de AAOS (Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi) în România.

dr-marra-asi-dr-roman“În medicină, învățatul nu se termină niciodată. A fost una dintre primele lecții pe care le-am învățat de la tatăl meu, încă de la începutul carierei mele profesionale. Am rămas extrem de fidel acestui principiu chiar și acum, după atâția ani. De data aceasta am avut șansa să beneficiez de o bursă de două săptămâni din partea AAOS (American Academy of Ortopaedic Surgeons) în domeniul chirurgiei umărului. Este o încununare a efortului de trei ani de parteneriat cu partea americană iar faptul că am fost selecționat pentru această bursă mă onorează. Nu există cale mai bună de a învăța, decât urmărindu-i pe maeștrii la lucru la ei acasă”, a declarat Dr. Mihai Roman, la întoarcerea din SUA.

 Specializare

Dr. Mihai Roman a participat, alături de distinșii colegi americani,  Prof. dr. Guido Marra și Prof. dr. Bill Stetson, la intervenții specializate în domeniul chirurgiei umărului, precum și la activitatea clinică cu pacienții.“Prima săptămână am petrecut-o alături de Prof.dr. Guido Marra, șeful departamentului de chirurgie a umărului și cotului din cadrul Northwestern University Chicago, Feinberg School of Medicine, iar cea de-a doua împreună cu Prof. dr. Bill Stetson, șef al institutului  Stetson Powell Sports Medicine and Orthopaedics, University of South California, Keck School of Medicine. Au fost două săptămâni intense și am fost impresionat atât de nivelul profesional extraordinar dar și de infrastructura extrem de bine pusă la punct precum și de o organizare administrativă ireproșabilă. Un exemplu perfect referitor la modul în care se îmbină competența unor medici deosebiți cu un sistem bine structurat și finanțat. Am învățat tehnici noi, mi-am rafinat altele pe care le știam, am aprofundat cunoștințele în zona patologiei umărului, încercând să acumulez cât de multă informație cu putință. Sper să pot utiliza cât mai mult din această experiență la reîntoarcerea în țară, deși nu-mi fac iluzii că “minunatul” nostru sistem va ști să profite la maximum de asta”, a explicat dr.  Mihai Roman.

Sistem performant….in SUA

Medicul ortoped al SCJU Sibiu a vizitat și sediul AAOS din Chicago unde a avut întâlniri și discuții cu coordonatorii programului International al AAOS, experiență pe care o descrie în termeni laudativi, gândindu-se la o potențială colaborare pe palier educațional. “În afara experienței de spital am avut întâlniri cu membri din echipa de conducere a programului educațional al academiei. Am fost impresionat de consistența și de amploarea activităților educaționale în cadrul AAOS. Fiind și cadru didactic universitar, sunt foarte interesat și de componenta educațională. Pe lângă activitatea cu studenții, am fost implicat în ultimii ani in multe cursuri de ortopedie la noi în țară și peste hotare și, de aceea, contactul cu un sistem de formare atât de performant mă interesează în mod deosebit. De asemenea, am tatonat și extinderea colaborării și pe viitor cu Academia Americană. Sperăm să putem concretiza o parte din planurile noastre”.

Premieră

Programul din România al Academiei Americane este unul special și reprezintă o premieră prin amplitudinea si amploarea sa. Are o durată de trei ani și se va încheia în 2017. “Le datorez mult celor doi profesori americani. Alături de dânșii am încercat și, sper eu, și reușit – cel puțin parțial – să aprofundez zona aceasta de nișă reprezentată de patologia umărului. Până să-i întâlnesc, zona mea de interes și de competență era situată mai mult în perimetrul chirurgiei genunchiului, șoldului și piciorului precum și în cel al fracturilor. Dânșii m-au convins să-mi părăsesc <zona de confort> și să abordez cu mai multă profunzime zona umărului și pentru aceasta le sunt recunoscător”, a concluzionat Dr. Roman.

Medic apreciat
Dr. Mihai Roman este medic primar în cadrul Secției Clinice Ortopedie – Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu precum și Lector în cadrul Facultății de Medicină din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*