Miei mai scumpi

Anul acesta, kilogramul de carne de miel ar putea ajunge să coste 25 de lei.

Carnea de miel de anul acesta va fi mai scumpă cu câţiva lei, deşi puterea de cumpărare a sibienilor a scăzut. Crescătorii de animale estimează că preţul va ajunge cel puţin la 25 de lei pe kilogram. „La condiţiile din iarna aceasta şi la costurile pe care le-am avut, preţul în greutate la viu ar trebui să fie undeva de la 15 lei, iar în carne – carcasă undeva de la 25 de lei.

Anul trecut s-au vândut cu 22-23 de lei kilogramul, deci creşterea este nesemnificativă, dar se va resimţi în buzunarul consumatorului, mai ales că numărul cumpărătorilor scade de la an la an. De exemplu, anul trecut, faţă de 2010, numărul de miei care s-au vândut a fost mai redus cu 15%-20% şi ne aşteptam că şi în acest an cererea să scadă“, este de părere Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine. Ca în fiecare an, crescătorii mici vor sacrifica miei pentru vânzare, în timp ce fermierii cu mai multe efective vor opta pentru vânzarea mieilor vii la export. „Nimenu nu riscă să sacrifice şi după două-trei zile, din carne de consum să ajungă carne furajeră. De regulă, cei care sacrifică mieii pentru Paşti sunt crescătorii cu efective mici, crescătorii cu efective mai mari nu sacrifică, pentru că ei vând animalele vii, la export“, explică sibianul.

 

70.000 de miei sacrificaţi

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, anul acesta vor fi sacrificaţi în judeţul Sibiu aproximativ 70.000-80.000 de miei. „Carne care se va comercializa în unităţile autorizate de pe raza judeţului Sibiu. Această cantitate este influenţată şi de oferta care va fi pentru exportul viu de miei pentru această perioadă a anului. Anul trecut au fost sacrificaţi în jur de 70.000 de miei pentru consum în gospodării, deci cifra va fi cam aceeaşi, dar poate fi influenţată şi de numărul de miei vii care se oferă la export“, arată Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei.

La nivelul judeţului, efectivul de ovine s-a menţinut constant în ultimii ani, însumând aproximativ 510.000 de capete, crescute în peste 8.800 de gospodării. Din numărul total de ovine, un procent de aproximativ 20% este concentrat în zona Mărginimii Sibiului, iar ponderea cea mai mare este reprezentată de gospodăriile în care se cresc mai puţin de zece ovine.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*