Ministru la raport

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a prezentat principalele inițiative și realizări din mandatul său care îi privesc pe sibieni.

Trif a anunţat că în maxim trei săptămâni vor exista două noi staţiuni turistice, Cisnădioara şi Cârţişoara, care astfel vor putea accesa fonduri atât naţionale, cât şi europene. „Probabil în două-trei săptămâni o să avem încă două staţiuni turistice şi vorbim de Cisnădioara şi Cârţişoara. Este un lucru important, pentru că pot să acceseze fonduri atât naţionale, cât şi europene mult mai facil. De asemenea, Hoghilagul a fost inclus într-o zonă cu resurse turistice”, a declarat ministrul Trif, miercuri, într-o conferinţă de presă susținută la sediul PSD Sibiu.

Așteaptă evaluarea

Bilanțul activității la 6 luni de la numirea în funcție vine chiar înaintea evaluării ce va fi realizată de premierul Viorica Dăncilă. Astfel, pentru voucherele de vacanţă a fost alocată, în anul 2018, o sumă de aproape 400 de milioane de euro, de care au beneficiat peste 1,2 milioane de români. Fiecare voucher a avut o valoare de 1.450 lei, acestea putând fi utilizate doar pe teritoriul țării. Voucherele au avut un impact social, de ele beneficiind inclusiv sibienii, dar şi un impact economic semnificativ în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului turistic din România, a afirmat Bogdan Trif. Un alt obiectiv a fost reducerea la 5% a TVA pentru domeniul turistic, beneficiari direcţi fiind sibienii care deţin atât spaţii de cazare, cât şi restaurante.

Ministerul Turismului a implementat legislaţia în ceea ce priveşte garantarea pachetelor de servicii turistice, astfel că turiştii sibieni vor fi despăgubiţi în integralitate în cazul în care agenţia de turism contractată intră în insolvenţă.

De asemenea, s-a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se redeschid birourile de promovare turistică externă, astfel încât inclusiv Sibiul, de la începutul anului viitor, va fi promovat în mod direct marilor tur-operatori, de către angajaţii Ministerului peste hotare.

Măsuri concrete pentru sibieni

Trif are în vedere înfiinţarea unei reprezentanţe zonale a Ministerului Turismului la Sibiu până la sfârşitul acestui an, astfel încât să existe o legătură directă cu operatorii din domeniul turismului, iar Sibiul să fie promovat ca o adevărată destinaţie turistică. „A fost creat deja postul prin Hotărâre de Guvern“, a precizat ministrul.

BOGDAN TRIF | ministrul Turismului: „România nu mai este în pericol să ia amenzi şi penalităţi pentru cele două clauze de infringement care erau impuse pe sectorul turism.“

Totodată, domeniul schiabil din Munţii Făgăraş, ce are în componenţă şi localităţile Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Arpaşu de Jos şi Avrig, a fost inclus în mod nominal în legislaţia care reglementează parteneriatul public-privat, putând fi finanţat mult mai facil. Accesarea mai uşoară a fondurilor naţionale şi europene pentru dezvoltarea localităţii este posibilă și la Hoghilag, comună inclusă de curând în anexa planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea „Zone cu resurse turistice“.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*