Ministrul Raluca Turcan le-a cerut instituțiilor din Sibiu să vină cu soluții

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile.

„Am cerut colegilor din Agenţie, celor din Inspecţia Socială, reluarea verificărilor anchetelor sociale ale primăriilor. Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc. Am un deosebit respect pentru munca funcţionarilor din asistenţă socială a primăriilor, ştiu că uneori lipsa personalului le îngreunează situaţia, însă cred că Inspecţia Socială trebuie să se asigure că datele sunt cele corecte. De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a spus Raluca Turcan, după întâlnirea cu şefii instituţiilor sibiene din subordinea Ministerului Muncii.

„La Sibiu, echipele din conducerile instituțiilor au numărul meu de telefon”

„Am cerut propuneri scrise, asumate, de îmbunătățire a activității și i-am asigurat de disponibilitatea mea și a tuturor colegilor de la București. De altfel, și la Sibiu, echipele din conducerile instituțiilor au numărul meu de telefon și sper să îl folosească fără reținere atunci când sunt chestiuni care privesc rezolvarea problemelor oamenilor.
Cred că până la acest moment toți cei din sistem au aflat că suntem în fața reașezării asistenței sociale și că intenționăm inițierea de noi legi pentru salarizare unitară și pensii. Mă aștept ca toți cei care reprezintă aceste domenii să participe la găsirea celor mai bune soluții”, a subliniat noul ministru.

Raluca Turcan a adăugat că s-a asigurat că vor fi plătite alocaţiile majorate.

„M-am asigurat, de asemenea, astăzi, că alocaţiile vor intra în plată la nivelul majorat în luna februarie şi am solicitat tuturor colegilor opinii cu privire la stimularea reinserţiei în muncă a proaspetelor mame. Cred că încurajarea revenirii cât mai devreme la serviciu după naştere poate reduce neplăcerile de tot felul, poate contribui la previzionările angajatorului şi poate reduce deprofesionalizarea. Fireşte, măsura rămâne opţională, dar cred că poate fi mai bine stimulată şi în acest sens am solicitat puncte de vedere colegilor de la Sibiu”, a mai arătat Turcan.

Ministrul Muncii a sesizat „o situaţie stranie” a beneficiarilor moştenitori care nu mai trăiesc în România.

„La nivel naţional – deci şi la Sibiu – ne confruntăm cu o situaţie stranie la evaluarea căreia încă lucrăm: aceea a beneficiarilor (în general beneficiari-moştenitori) care nu mai trăiesc în România. La Sibiu, pe una dintre prevederile legale, 80% dintre posibilii beneficiari se află în afara graniţelor ţării. Aceştia nu au domiciliul în România şi, uneori, nici cetăţenie. Sper că o analiză corectă bazată pe datoria morală a statului şi raportată la efortul bugetar să ne ajute ca la nivel guvernamental să conturăm o decizie cât mai curând”, a mai menţionat ministrul Raluca Turcan.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*