Ministrul Sănătăţii: Pentru prima dată, vom introduce sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, pentru prima dată, vor fi introduse în regulament sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii, pentru neurochirurgie sau cardiologie intervenţională, precizând că salariile vor fi la nivelul grilei din anul 2022.

Sorina Pintea / foto: ziarmm.ro

„Sumele sunt rezonabile şi sindicatele au înţeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar şi de creşterea foarte mare a salariilor personalului medical. Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervenţională”, a explicat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că sporurile maxime vor fi până la 85%, dar trebuie o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite. „Poate nu în procentul pe care şi-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat şi cred că asta este cel mai important. Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%, deci, cresc şi salariile şi sporurile, dar vedem cum le aşezăm. Eu am făcut personal calcule (…) şi creşterile sunt semnificative pentru că, în afară de salariu de încadrare care creşte semnificativ, avem şi aceste sporuri, deşi limitate la 30% adăugă o majorare”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a explicat că sindicaliştii au fost de acord cu propunerile ministerului, dar le cere acestora să fie „realişti şi echilibraţi” în ceea ce priveşte eventuale proteste.

Pe de altă parte, sindicaliştii au declarat că, dacă nu se va găsi o soluţie pentru regulamentul de sporuri, atunci creşterile salariale anunţate din sistemul de sănătate nu vor fi la fel de mari cum au fost prezentate, cerând eliminarea plafonului de 30% pe principalul ordonator de credite. „Dacă acest regulament rămâne în forma de astăzi, câştigurile medicilor noştri, medici, asistenţi nu vor fi nici pe departe aşa cum au fost prezentate, adică, creşterea pentru medici, pe net ar fi undeva la 30%, în oricare dintre situaţii, vor câştiga mai mult medicii şi asistenţii din spitalele mici, care erau salariaţi pe neclinic şi cei care nu au sporuri mari în momentul de faţă. Personalul medical din prima linie din sistemul sanitar va avea câştigurile celor mai mici. Eu sper să se rezolve”, a declarat vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope.

Întrebat ce se va întâmpla cu acest regulament pentru că termenul limită era 1 martie, vicepreşedintele Sanitas a răspuns: „Nu este o problemă că astăzi, 1 martie, avem o întânire pentru regulamentul de sporuri, practic îl vom putea aplica în salarizarea din martie, iar colegii noştri îl vor primi pe 15 aprilie. Suntem într-un impas, dacă identificăm soluţii, avem timp să îl aplicăm”.

De asemenea, sindicaliştii îşi doresc ca regulamentul de sporuri să fie amânat până la sfârşitul anului pentru a se găsi o soluţie, altfel, aceştia ameninţă cu proteste dacă nu vor cădea la o înţelegere cu Guvernul. „Bineînţeles că ne gândim ( la proteste – n.r.). Este o situaţia paradoxală. Cel puţin, la nivel declarativ, vorbim despre sume imense care intră în sistemul de sănătate, iar toată lumea este nemulţumită, ceea ce este ceva în neregulă în situaţia asta”, a mai spus Pope.

Reprezentanţii principalelor sindicate din sănătate au avut, ieri, o întâlnire cu ministrul Sănătăţii pentru a discuta regulamentul pentru sporuri.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a subliniat, luna trecută, că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creşteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câştige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legişti vor primi chiar şi 4.000 de euro. De asemenea, vor fi şi scăderi pentru 3% dintre angajaţii din sistem, fiind vorba despre cei care lucrează în aparatul central, informează Monitorul de Cluj.

One Comment

  1. Problema grava a sistemului sanitar nu este doar salariul medicului care desigur trebuia marit ,dar cu acesti bani medicul devine mai eficient?Nu!! desigur!!deoarece numarul de posturi de specialisti finantati de stat (nu privati,care sunt de fapt „aventurieri”pe barba lor),nu creste considerabil(adica ,cel putin cu 70% cat ar fi vital) Atunci cand in policlinica unui spital judetean vor functiona cel putin 10 cabinete din fiecare specialitate (in doua schimburi zilnic) atunci putem vorbi despre ASIGURAREA ASISTENTEI MEDICALE IN ROMANIA (drept al cetateanului prevazut in constitutie…dar nerespectat de statul roman )Cat timp exista un specialist pe o specialitate intr-un judet problema e de natura ORGANIZATORICA problema e a ministrului sanatatii care gireaza asemenea anomalii ce nu au corespondent nici in tarile africane…Acel ministru mananca paine degeaba…Asta se intampla din pacate in Romania de 50 ani …Ce e de facut cand SISTEMUL nu e finantat ,nu are specialisti SUFICIENTI (raportat la patologie si nr. de populatie?)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*