Minunata Muzică Nouă – cel mai curajos festival al Sibiului!

Sibiul își confirmă poziția de lider pe harta culturală națională, susținând producția creatorilor de artă români, tinerele valori românești și identitatea culturală a românilor de pretutindeni, prin proiectul Minunata Muzică Nouă – Brave New Music.

„În ultimii ani, ne-am convins că viitorul este imprevizibil. Pandemia Covid-19, apoi războiul din vecinătate, ne-au învățat că, pentru a face față schimbărilor și incertitudinilor, ca indivizi, dar și ca grup, avem nevoie să facem loc în mintea noastră multiplelor scenarii despre cum va evolua actul artistic în diverse contexte.

Edițiile anterioare ale festivalului Minunata Muzică Nouă – Brave New Music au luat naștere într-un moment în care sălile de concert se închideau pentru public, surmontând valurile pandemice prin soluții inedite, perseverență și dorința de a depăși barierele impuse de distanțarea socială. Pentru a putea face acest lucru, imaginația și capacitatea de a spune povești captivante au fost calitățile esențiale pe am mizat.

Și acum, la cea de a III-a ediție, festivalul propune explorarea viitorului prin intermediul muzicii și a artelor conexe. Creatorii au capacitatea de a crea contexte imaginare, ficționale, care să permită publicului să exerseze viitorul, ca mai apoi să aibă posibilitatea de a-l modela”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cea de a III-a ediție a festivalului Minunata Muzică Nouă – Brave New Music va avea loc în perioada 16-20 noiembrie, cuprinde cinci concerte și două conferințe speciale și aduce un suflu proaspăt în peisajul cultural național atât prin conceptul artistic revoluționar, cât și prin materialele grafice îndrăznețe – concepute cu ajutorul unor instrumente de design bazate pe inteligența artificială.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 19.00, concertul de deschidere a festivalului oferă un program de muzică din filme celebre, orchestrată pentru două piane și două percuții de Alexandru Anastasiu. Pe scena Sălii Thalia se vor afla pianiștii Horia Mihail și Daniel Dascălu, alături de percuționiștii Alexandru Anastasiu și Gabriel Barani.

Lucrări din creația compozitoarei Violeta Dinescu vor fi interpretate de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și Trio Contraste (Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – percuție, Ionuţ Bogdan Ștefănescu – flaut), sub bagheta tânărului dirijor Andrei Stănculescu, joi, 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Thalia.

În cea de a treia zi de festival, ne întâlnim cu un tânăr muzician devenit un punct de referință într-o nouă mișcare artistică, una care explorează intersecția creativă dintre muzica clasică și cea electronică, omogenizându-le într-o formulă naturală care unește publicuri din lumi diferite în propriul său univers. În dublă ipostază, de compozitor și solist, Francesco Tristano va interpreta câteva lucrări proprii, vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Thalia, acompaniat de Ansamblul IconArts. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Lupeș.

O seară de operă în Catedrala luterană „Sf. Maria” din Piața Huet este propunerea noastră pentru sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00. Publicul va avea prilejul să asculte, în primă audiție absolută, opera contemporană „Râsul lui Avraam” de Gabriel Mălăncioiu.

Sub genericul „Sonoecumena”, duminică, 20 noiembrie, ora 19.00, în Sala „Henry Selbing” a Filarmonicii, vă provocăm la un jam session contemporan cu participarea muzicienilor: Markéta Janoušková – vioară, Doron Kaufman – compozitor/performer, Marko Ristic – acordeon, Medve Sandor – trompetă, Radu Sinaci – violoncel.

Pentru crearea unui context favorabil realizării conceptuale a proiectului, au fost introduse în programul festivalului conferințele Brave New Morning Talks, în care personalități marcante ale vieții culturale sibiene și românești vor discuta despre perspectivele artei contemporane și despre importanța colaborării instituționale în vederea susținerii și promovării inițiativelor interdisciplinare în rândul tinerilor creatori pe plan local, național și internațional. Astfel, sâmbătă, 19 noiembrie, ora 11.00, în foaierul Hotelului „Împăratul Romanilor”, vă invităm la o discuție despre „Paralele între muzica de film și muzica de teatru”, cu participarea extraordinară a artistului Francesco Tristano. De asemenea, duminică, 20 noiembrie 2022, ora 11.00, tot în foaierul Hotelului „Împăratul Romanilor”, dezbatem „Fenomenul artistic contemporan” împreună cu performerul și compozitorul Doron Kaufman. Accesul publicului la conferințele speciale este liber în limita locurilor disponibile.

Biletele pentru concertele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare la prețuri începând cu 20 lei, la casa de bilete a Filarmonicii și online pe www.iabilet.ro, www.filarmonicasibiu.ro și în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App.

Proiectul Minunata Muzică Nouă – Brave New Music, ediția a III-a, este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*