Mircea Niculescu: „Estimăm un necesar investițional de aproximativ 100 de milioane de euro“

NiculescuÎn 2015, prețul apei va crește cu 10 la sută, iar tariful la canalizare cu 15 la sută. Aceste majorări sunt impuse de obligațiile pe care le are societatea Apă-Canal ca urmare a implementării proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și din împrumuturi. Una peste alta, 2014 a fost un bun pentru operatorul regional de apă și apă uzată, mai ales că s-au realizat investiții majore și absolut necesare în județ. Mircea Niculescu, directorul societății Apă-Canal S.A., are în vedere atragerea de noi fonduri europene pentru investiții.

Mesagerul de Sibiu: Cum apreciați anul 2014 din punct de vedere al activității societății?
Mircea NICULESCU: Din punct de vedere financiar, lucrurile au decurs bine, ne-am încadrat în prevederile bugetului aprobat. Profitul ne va permite să alimentăm Fondul de Dezvoltare, astfel încât programele de investiții să continue. În prezent, lucrăm la bugetul pe 2015 care va fi dimensionat astfel încât să asigure condițiile tehnico-financiare pentru funcționarea societății în întreaga arie de operare. 2014 a fost un an bun, în care am extins aria de operare a societății prin preluarea serviciului în comuna Rășinari iar în momentul de față suntem într-o fază avansată în preluarea activității în Loamneș, Păuca și Slimnic. Ce am început în 2009, regionalizarea, continuă și acum și va fi o activitate susținută în anii viitori, pentru că aceste servicii nu pot fi prestate decât de un furnizor acreditat, coerent, cu capacități financiare, tehnice și expertiză recunoscute.

Mesagerul de Sibiu: Care au fost principalele investiții pe care le-ați derulat anul trecut?
Mircea NICULESCU: Principalul proiect de investiții îl derulăm din fonduri europene și va avea un impact major în privința creșterii calității serviciilor oferite. Ne aflăm în diferite faze de implementare, contractul pentru municipiul Sibiu fiind deja finalizat. Urmează să încheiem în anul 2015 lucrările de modernizare și extindere a rețelelor din Avrig, Cisnădie, Rășinari, Ocna Sibiului, Făgăraș, aducțiunea Văii Secașelor, stația de epurare Sibiu, Uzina de Apă „Sibiu Sud“, obiective pe care ni le-am asumat prin acest ambițios program în care Apă Canal Sibiu are un aport financiar propriu considerabil. Din fondurile proprii, în 2014, am înlocuit și reabilitat rețele în municipiul Sibiu pe străzile Moara de Scoarță, Valea Aurie, Iazului, Aleea Sibiel, Traian, Mirăslău, Cârlova, Fântânii, Călan, Ovăzului, Dinamului și pluvialul de pe 9 Mai. Aș evidenția o lucrare importantă, în zona străzii Bacca: înlocuirea unui segment de aducțiune ce va crește în perioada imediată siguranța în alimentarea cu apă a Zonei Industriale Vest și a localităților Șura Mică și Ocna Sibiului, iar pe viitor a mai multor așezări de pe Valea Secașelor. Am beneficiat și de alocații de la bugetul local, din care am reabilitat rețeaua de apă din zona Dioda și de pe străzile Lector și Ghețăriei.
Pe total investiții, municipiul Sibiu a beneficiat în 2014 de construcția și reabilitarea a 13,2 km rețele de apă și canalizare și 414 branșamente și racorduri. Din fonduri proprii, am realizat lucrări de investiții și în infrastructura din Făgăraș, Avrig, Cisnădie, Săliște, Racovița și Șura Mică, unde am reușit să rezolvăm situații ce reclamau intervenții imediate.
Mesagerul de Sibiu: Care sunt principalele proiecte pe care aveți în vedere pentru 2015?

Mircea NICULESCU: Finalizarea proiectului finanțat prin POS Mediu este principala dorință și obligație. Aici lucrurile sunt clare, cu termene asumate de toți cei implicați. Dorim să debutăm cu un nou proiect de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată finanțate prin POS Mediu. Există o nouă oportunitate, un nou ciclu de finanțări europene în intervalul 2015 – 2020. Estimăm un necesar investițional de aproximativ 100 de milioane de euro pe care îi vom îndrepta spre localități din aria de operare unde sunt necesare rețele de alimentare cu apă, canalizare, stații potabilizare sau de epurare. Pentru municipiul Sibiu, dorim în principal înlocuirea conductelor mari de transport care, din cauza vechimii și a supradimensionării, generează pierderi de apă și numeroase avarii.

Mesagerul de Sibiu: Cum vedeți evoluția prețului apei, în contextul acestor investiții?
Mircea NICULESCU: Pe 2015 avem obligația de a crește tariful la apă cu 10 la sută și la canalizare cu 15 la sută. Este o prevedere asumată în contractul de credit încheiat cu banca de la care am obținut bani pentru cofinanțarea proiectelor de investiții în care Uniunea Europeană a asigurat o mare parte din necesar. Aș sublinia că tariful pe care Apă Canal Sibiu îl practică în acest moment în aria de operare este mic în comparație cu tarifele din țară. Avem un clasament al tarifelor practicate de principalii 45 de operatori din România, unde ne aflăm pe locul 42, cu un preț de 5,73 lei mc de apă + canal, în timp ce în operatorul din fruntea clasamentului are un tarif de 9,57 lei/mc apă + canal.

Mesagerul de Sibiu: Cum au mai evoluat lucrurile în cea ce privește furturile de apă și a capacelor de canal?
Mircea NICULESCU: Am remarcat o scădere în privința furturilor de capace, fenomen ce se producea în special în Sibiu. În privința furturilor de apă, nu avem astfel de situații, de branșări ilegale. Exista o stare anormală în cazul blocurilor unde am preluat un sistem de facturare individuală pe repartitoare de costuri tratate drept contor de facturare. Consecințele erau dezastroase pentru furnizor, întrucât nu aveam control asupra acelor „contoare” pe care nu le puteam verifica sau citi indexul. Suntem într-o fază avansată de restabilire a cadrului legal de furnizare prin facturare la nivel de condominiu, repartizarea consumurilor făcându-se în cadrul asociației de proprietari.

Mesagerul de Sibiu: Cum apreciați atitudinea sibianului în ceea ce privește consumul de apă?
Mircea NICULESCU: Lucrurile s-au îmbunătățit mult comparativ cu situația de acum 10 – 15 ani. Discutăm despre doi factori importanți: contorizarea și creșterea tarifului. Sibiul a plecat de la un consum de 400 – 450 de litri/zi/persoană pe fondul lipsei de contorizare și unui tarif foarte mic. Am ajuns ca în prezent să avem 120 litri/zi/om, consum apropiat de media europeană care este de 115 litri/zi/om. Avem localități din aria de operare unde consumul specific este mai mare și unde odată cu contorizarea tuturor imobilelor și aplicarea tarifului unic se remarcă o aliniere la norma europeană. Ducem o campanie de informare și educare a publicului cu privire la utilizarea economică a resurselor de apă, cu accent pe tânăra generație. Credem că doar așa vom reuși să furnizăm apă suficientă, de bună calitate, să exploatăm rețele în mod civilizat, rețele care nusunt supuse furturilor sau transformate în tomberoane de gunoi, să protejăm eficient mediul. Toate acestea ne vor ajuta să avem servicii de calitate la prețuri corecte. Am convingerea că vom realiza ceea ce ne-am propus!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*