Mitropolia Ardealului, în sărbătoare


În Duminica Ortodoxiei, Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioşi, veniţi să participe la sărbătoarea primei adunări a ierarhilor din noua structură administrativă a Mitropoliei Ardealului

Catedrala mitropolitană din Sibiu, reprezentativă pentru Ortodoxia din Ardeal, a fost arhiplină în prima duminică din post, în care cinstim biruinţa dreptei credinţe asupra ereziei iconoclaste. Unitatea de credinţă sărbătorită în această duminică s-a răsfrânt şi în Mitropolia Ardealului, unde cei şase ierarhi sufragani ai istoricului scaun mitropolitan al Sfântului Andrei Şaguna au oficiat Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, format din slujitori ai lăcaşului de cult sibian, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” şi consilieri eparhiali.

 

Alături de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în soborul de ierarhi s-au aflat Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Au participat la Sfânta Liturghie şi autorităţi locale şi judeţene, precum prefectul judeţului Sibiu, Horaţiu Răcuciu, şi reprezentanţi ai altor confesiuni creştine. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane (…)

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a mulţumit tuturor ierarhilor pentru prezenţa la Sibiu şi pentru dragostea faţă de scaunul mitropolitan al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului şi părinte duhovnicesc al întregii Transilvanii. „Am venit aici, în Catedrala mitropolitană, toţi ierarhii Mitropoliei Ardealului, în noua componenţă, pentru a-i aduce cinstire Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. În acelaşi timp, dorim să mulţumim pentru dorinţa ierarhilor de a sluji în Duminica Ortodoxiei în catedrala mult dorită de sfântul mitropolit, care astăzi ne-a fost co-liturghisitor“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Înalt Preasfinţia Sa a oferit fiecărui ierarh câte o părticică din moaştele Sfântului Andrei Şaguna pentru a fi depuse în catedralele eparhiale. IPS Laurenţiu i-a îndemnat pe ierarhi să ofere din moaştele primite tuturor bisericilor care se vor construi în eparhiile din Ardeal cu hramul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Un alt semn de preţuire şi de mulţumire a fost şi oferirea celei mai înalte distincţii a Mitropoliei Ardealului, şi anume Crucea şaguniană. Distincţia a fost oferită Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, şi Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulţumirile ierarhilor pentru invitaţia de a liturghisi la Sibiu, IPS Ioan al Covasnei şi Harghitei subliniind importanţa momentului. „Ducem astăzi o fărâmitură din trupul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi îl semănăm în tot spaţiul românesc din Transilvania“, a spus IPS Arhiepiscop Ioan. (ziarul Lumina)

 

Daruri oferite bolnavilor

 

Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Mediaş şi Şcoala Generală ”George Popa” din localitate au organizat, vineri 2 martie 2012, o acţiune social-filantropică la Spitalul Municipal Mediaş. După ce au participat, în capela instituţiei, la Taina Sfântului Maslu, mai mulţi elevi au oferit daruri bolnavilor de aici. Acţiunea face parte din concursul naţional de miniproiecte „Copiii învaţă iubirea lui Hristos”, organizat de Patriarhia Română

Prin activităţile întreprinse în cadrul acestui concurs de miniproiecte, atât preoţii, cât şi profesorii de Religie încearcă să-i implice pe elevi în ajutorarea semenilor. La acţiunea de binefacere au participat elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

Concursul național de miniproiecte „Copiii învață iubirea lui Hristos” este parte a programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, şi se desfăşoară în parohiile din Patriarhia Română pe perioada Postului Mare. Premierea va avea loc la Bucureşti, în ziua praznicului Sfinţilor Împăraţi, hramul Catedralei patriarhale. (www.basilica.ro)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*