Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza împlinește astăzi 75 de ani

Mitropolitul Laurenţiu Streza s-a născut în data de 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, potrivit basilica.ro.

La vârsta de 13 ani rămâne orfan de tată.

Studiază la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1965-1969). Urmează cursurile şcolii doctorale în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti, Secţia Practică, Specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină (1970-1973), Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia (1982-1983), specializare în domeniul liturgic la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia (1983).

Devine doctor în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti – Specialitatea: Liturgică Pastorală şi Artă creştină (1985).

În decembrie 1969 este hirotonit preot pe seama Parohiei Lisa, Protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorală intensă.

În data de 20 iulie 1996 este tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, primind numele de Laurenţiu.

În data de 11 august 1996 este hirotonit arhiereu şi întronizat Episcop al Caransebeşului.

În data de 3 noiembrie 2005 este ales Mitropolit al Ardealului, fiind întronizat la 13 noiembrie 2005 în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

În prezent, este preşedintele Comisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a noi sfinţi precum: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie de la Brazi, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei al Moldovei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cenica şi Sf.Ierarh Grigorie Dascălul, Sf. Ierarh Andrei Şaguna şi Sf. Ier. Simion Ştefan.

Mitropolitul Laurențiu este şi preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult, în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*