Modelul norvegian

Sibiul a găzduit, în perioada 10 – 12 mai, o nouă reuniune de lucru în cadrul proiectului „Calea verde spre dezvoltare durabilă“, al cărui beneficiar principal este Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

atelier apmTema întâlnirii de la Sibiu, la care au luat parte și partenerii norvegieni, a fost validarea metodologiei pentru elaborarea planurilor de acțiune locală și a ghidurilor privind adaptarea la schimbările climatice. În cadrul atelierelor de lucru, ce au avut loc la librăria Habitus, au fost prezentate etapele parcurse în scrierea strategiilor privind adaptarea la schimbările climatice în cele trei municipii implicate în proiect, Sibiu, Mureș și Brașov, precum și sinteza riscurilor identificate în întâlnirile precedente.

Bune practici

Totodată, reprezentanții norvegieni au prezentat manualul de intervenție în cazul intervențiilor de urgență, în special în cazul dezastrelor naturale. Strategia prezentată de Eline Orhiem, guvernatorul districtului Sogn og Fjordane, a vizat bune practici în dezvoltarea planurilor locale de acțiune, cum se adaptează schimbările climatice municipalitățile din Norvegia, precum și exemple de indicatori pentru monitorizare sau evaluare. În același timp, partenerii norvegieni spun că au învățat lucruri noi de la partenerii români în ceea ce privește modul de acțiune în cazul unor situații de urgență și le vor aplica în strategia norvegiană.

Practică în Norvegia

Reuniunea a fost completată cu un subiect referitor la experiență pe care au trăit-o studenții români, care au participat la începutul acestui an la un stagiu de practică în Norvegia. Este vorba despre studenții care au obținut cele mai bune rezultate în urma concursului „Calea verde în machetă“. Unul dintre premii a fost chiar acest stagiu de practică în țara scandinavă.

Constructor desemnat

În altă ordine de idei, proiectul va intra în această vară într-o nouă etapă, în condițiile în care se va trece la reabilitarea sediului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, la reabilitarea termică a Grădiniței Frații Grimm și la introducerea cablurilor în subteran pe principalele artere de circulație sibiene.

Fonduri nerambursabile

Proiectul „Calea verde spre dezvoltare durabilă”, cu o valoare totală eligibilă de 4.628.535 euro, beneficiază de o finanțare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei, prin Granturile SEE 2009 – 2014, și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro, asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Programului RO07 – Adaptarea la schimbările climatice. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbările climatice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*