Moment istoric pentru democrația europeană

Deputatul sibian Benedek Zacharie evocă importanța datei de 23 octombrie, ziua când în Budapesta anului 1956 începea revoluția antisovietică.

„Ziua de 23 octombrie reprezintă un moment de referință în istoria Europei. Este prima dată când un popor s-a ridicat împotriva regimului totalitar. Evenimentele din Ungaria anului 1956 au avut un ecou puternic și în România, ceea ce demonstrează că libertatea este o valoare europeană împărtășită de ambele popoare. Prin jertfa eroilor care au luptat împotriva dictaturilor comuniste din ambele state, astăzi putem să îi comemorăm împreună, să le aducem un omagiu celor care au avut curajul să înfrunte tirania comunistă”, a declarat Benedek Zacharie, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, cu ocazia zilei de 23 octombrie, ziua în care a început Revoluția din 1956 printr-un protest studențesc la Budapesta.

Acest eveniment a fost prima mare manifestație împotriva puterii sovietice instalate în estul Europei după 1945.

Începutul revoluției

Pe parcursul anului 1956, văduva comunistului secui László Rajk, executat în 1949 de regimul Mátyás Rákosi, a obținut reabilitarea fostului ei soț și aprobarea înhumării osemintelor sale în cimitirul Kerepesi. Ceremonia respectivă, cara a avut loc pe 6 octombrie, a fost punctul de plecare a revoluției din 1956. La 23 octombrie 1956, sute de mii de oameni au cerut demisia guvernului bolșevic opresiv. Drapelul maghiar cu emblema comunistă a fost dat jos, iar spre seară, studenții de la Universitatea Tehnică au demonstrat pe bulevardul Jozef Bem, afișându-și solidaritatea cu manifestanții pro-Gomułka din Polonia. Foarte repede studenții au reușit să-i coopteze și pe alții, cu intenția schimbării demonstrației în protest. Mulți soldați maghiari s-au alăturat protestatarilor, scoțându-și steaua sovietică de pe șapcă. Fără a avea vreun lider, circa 100.000 de demonstranți au traversat Dunărea spre clădirea Parlamentului, manifestând pașnic. Situația s-a schimbat, însă, dramatic în momentul când trupele securității maghiare au împușcat sute de demonstranți.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*