Munca la negru, de neoprit

În primele 9 luni ale anului 2017, inspectorii de muncă sibieni au efectuat un număr de 1.698 controale. Obiectivul principal în cadrul tuturor controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă este identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.

Au fost identificate 106 persoane care munceau fără încheierea unui contract individual de muncă la 52 de angajatori, pentru care s-au aplicat 47 amenzi contravenționale, în valoare de 750.000 lei, deși este adevărat că marii contravenienți obișnuiesc să conteste sancțiunile și nu le plătesc. De asemenea, trei angajatori au fost depistați că au primit la muncă 32 persoane fără încheierea unui contract de muncă, motiv pentru care a fost sesizat organul de urmărire penală, potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, prezentat de inspectorul-șef Francisc Szombatfalvi-Török în ședința de miercuri a Colegiului Prefectural.

FRANCISC SZOMBATFALVI-TÖRÖK | inspector-șef: „În judeţul Sibiu, munca nedeclarată se întâlneşte în construcţii, prestări de servicii, comerţul organizat şi neorganizat stradal, în pieţe, târguri, dar şi în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura şi exploatările forestiere. Această muncă există şi în activităţile industriale şi de tip industrial, în special în localităţile din judeţ, dar fenomenul nu este de amploare.“

Facilități pierdute

Printre dezavantajele muncii nedeclarate pentru angajat, Török a menţionat: nu beneficiază de salariul minim pe economie, sporuri salariale determinate de vechime, condiţii de muncă; nu beneficiază de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă sau  nu are dreptul la concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii legal reglementate pentru evenimente deosebite (căsătorii, deces, naşterea unui copil în familie), ori pentru studii. Lista dezavantajelor poate continua: angajatul „la negru“ nu este asigurat pentru riscuri previzibile şi imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrâneţea, decesul; nu are dreptul la indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente înafara muncii, boli profesionale şi accidente de muncă; nu beneficiază de prestaţii şi asistenţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă cum sunt: indemnizaţia pentru trecerea temporară în altă muncă, indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, ajutoare pentru diferite proteze, tratament balnear gratuit sau parţial gratuit şi reabilitare profesională sau nu beneficiază de pensie de limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, de invaliditate sau de urmaş. Totodată, angajatul nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită, medicamentaţie gratuită sau compensată. Pierderile se regăsesc și în plan financiar:  nu beneficiază de şomaj şi indemnizaţie de sprijin; nu are dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare şi reconversie profesională, precum şi alte măsuri active legal reglementate în vederea exercitării unei activităţi sau ocupării unui loc de muncă; nu i se plătesc tichete de masă și este limitat dreptul la creditare bancară.

Francisc Szombatfalvi-Török | foto: Mihai Colibaba

Amenzi usturătoare

Munca nedeclarată implică riscuri şi pentru angajator, între care: amendă contravenţională pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, conform art. 260, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare (Codul muncii) și amendă contravenţională pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Ultima ședință
Franscisc Szombatfalvi-Török a participat, miercuri, la ultima ședință a Colegiului Prefectural, în condițiile în care în scurt timp se va pensiona. După 12 ani în fruntea ITM Sibiu, acesta își va continua activitatea la ULBS și are un singur regret: „niciun parlamentar sibian nu m-a întrebat ce este în zona muncii. Din păcate, aceasta denotă faptul că interesul este scăzut pentru muncă“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*