Muncitori la negru găsiți de ITM și firme care nu iau măsuri împotriva Covid-19

I.T.M. Sibiu a verificat respectarea prevederilor legale privind suspendarea contractelor de muncă şi combaterea infectării cu COVID-19.

În perioada 01 iulie – 10 iulie 2020, I.T.M. Sibiu a realizat prin inspectorii de muncă un număr de 123 controale ce au vizat cu preponderenţă respectarea de către angajatori şi angajaţi pe durata stării de alertă a prevederilor legale privind executarea şi suspendarea contractelor  individuale de muncă şi a celor referitoare la măsurile de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19.

Un număr de 60 de controale s-au efectuat în domeniul relaţiilor de muncă, fiind identificate 15 persoane fără forme legale de muncă la 9 angajatori şi stabilite 35 de sancţiuni contravenţionale cu un cuantum al amenzilor de 193.500 lei precum şi 59 de măsuri de remediere.

Cele mai frecvent întâlnite deficienţe au fost: neîncheierea sau neînmânarea contractului individual de muncă, neplata drepturilor salariale, întocmirea defectuoasă a foilor zilnice de evidenţă, neeliberarea extrasului REVISAL, folosirea de zilieri la munca calificată.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au efectuat 63 de controale în urma cărora s-au aplicat 150 de sancţiuni contravenţionale cu un cuantum total al amenzilor de 15.500 lei şi sistarea activităţii la două locuri de muncă.

Totodată au fost transmise angajatorilor 151 de măsuri de intrare în conformitate pentru următoarele deficienţe: lipsa autorizării de protecţie a muncii, lipsa punctului de prim ajutor, măsuri insuficiente de protecţie colectivă pentru cădere de la înălţime, lipsa notificării pentru substanţele chimice utilizate etc.

În ceea ce priveşte verificarea respectării măsurilor luate pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 pe durata stării de alertă au fost identificate în cadrul controalelor mai multe abateri constând în: lipsa evaluării riscului generat de virusul SARS-COV-2 şi lipsa măsurilor de prevenire pentru acest risc, lipsa triajului epidemiologic, lipsa acordării echipamentului individual de protecţie.

Pentru aceste deficienţe angajatorii au fost sancţionaţi cu 7 amenzi în valoare totală de 7.000 lei.

Inspectorii de muncă au extins modul de verificare al respectării prevederilor legale în domeniul muncii, fiind efectuate un număr de 14 controale în zilele de sfârşit de săptămână şi 11 controale pe timp de noapte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*