Muniție distrusă de pirotehniști

Joi, 26 mai, începând de la ora 09.00, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a desfășurat în Poligonul MAI Gușterița o acțiune de distrugere, prin explozie controlată, a munițiilor neexplodate, identificate și ridicate de echipajul pirotehnic în intervalul 2021, 2022 până în prezent.

În perioada menționată, specialiștii pirotehniști din cadrul inspectoratului au desfășurat pe raza întregului județ, 33 de misiuni de asanare a muniției rămase neexplodată din timpul celor două conflagrații mondiale, ridicând și depozitând în condiții de siguranță 160 elemente de muniție.

 

Acţiunea de distrugere s-a executat, cu maxim profesionalism și responsabilitate. Specialiștii pirotehniști, au neutralizat în condiții de siguranță, prin explozie controlată:

4 grenade de mână defensivă,

1 proiectil exploziv calibru 152 mm,

2 proiectile explozive calibru 100 mm,

1 proiectil perforant calibru 85 mm,

2 proiectile explozive calibru 75 mm,

150 alte elemente de muniție (cartușe și focoase).

În urma distrugerii nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, care se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, 𝐬𝐞 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐂𝐄:

lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

introducerea muniţiilor în foc;

topirea elementelor metalice de muniţii;

tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;

demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din O.M.A.I. 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*