Musafiri din China

chinezi la AvrigO delegaţie chineză din oraşul-port Ningbo, condusă de viceprimarul Haijun Wang şi omul de afaceri Peter Handstein, fondatorul şi preşedintele companiei Hape Toys, a efectuat marţi o vizită oficială la Primăria oraşului Avrig. Cei zece oaspeți străini au fost în vizită la Hape Manufactur SRL Avrig şi la sediul Primăriei.

O comunitate de oameni valoroși

Delegaţia a fost întâmpinată cu pâine şi sare de către primarul Arnold Klingeis, viceprimarul Dan Cermonea, Marinela Oprenea, administratorul oraşului, consilierul local Alexandru Sas şi inspectorul Cristina Aldea. Chinezilor le-au fost prezentate prezentate câteva oportunităţi de investiţii pentru zona Avrig. „Avrigul, acum 30-35 de ani, a fost un important centru pentru economie, pentru industrie. Aveam un departament pentru industria de echipamente agricole, dar şi pentru armament şi pentru echipamente militare. Pe această platformă au muncit peste 12.000 de specialişti care au fost aduşi din diferite colţuri ale ţării, iar Avrigul a fost un centru în care emigrau oameni din multe alte oraşe şi sate ale judeţului, lucru care s-a «prăbuşit». Mai sunt foarte puţine locuri de muncă pe platformă, ceea ce înseamnă că autoritatea locală trebuie să definească un nou viitor prin care un alt tip de industrie să fie atrasă pentru oraşul Avrig şi să redevenim un centru pentru inovaţie şi industrie. Spun că mândrie că această comunitate pe care o reprezint este o comunitate de specialişti, de oameni valoroşi, care a reuşit să creeze produse care au ajuns în toate colţurile lumii. Este misiunea mea, împreună cu domnul viceprimar şi Consiliul Local, să definim o nouă directivă pentru a atrage investitori şi a crea noi locuri de muncă”, a explicat Klingeis.

Încântaţi de Avrig

După întrevederea de la Primărie, oaspeţii au vizitat şi reşedinţa de vară a baronului Brukenthal şi s-au arătat încântaţi atât de oraş, cât şi de oportunităţile pe care ţara noastră le oferă. „România, în general, şi Avrigul, în special, trece prin aceeaşi situaţie prin care a trecut China în urmă cu 17-18 ani şi anume lipsa forţei de muncă calificate în zonele rurale. Dar am încredere că, asemenea Chinei, România are capabilităţile necesare depăşirii acestei probleme. Avrigul este un exemplu în acest sens. Unitatea de producţie pe care am deschis-o aici oferă locuri de muncă şi împreună cu autorităţile locale putem găsi soluţii pentru remedierea situaţiei actuale. Momentan, ce se întâmplă în Avrig este un mic pas spre o relaţie de lungă durată”, a apreciat Handstein.

Interes sporit

Scopul vizitei delegaţiei chineze a fost acela de identificare a oportunităţilor de investiţii pentru investitori străini. În acest sens, au fost prezentate platforma industrială Mârşa şi parcul industrial Avrig Sud. Viceprimarul orașului Ningbo şi-a exprimat susținerea pentru dezvoltarea a cât mai multor proiecte de investiţii străine cu capital chinezesc în România şi în Avrig, adăugând că există deschidere din partea firmelor chineze de a veni şi de a investi în România. „Ne axăm pe trei ţări din Europa de Est: România, Bulgaria şi Polonia, însă România este cea mai importantă pentru noi. Situaţia de aici se aseamănă cel mai bine cu cea din China şi am încrederea că putem crea parteneriate puternice, de lungă durată, care să aducă beneficii ambelor părţi”, și-a exprimat speranța Haijun Wang. După încheierea discuţiilor oficiale, vizita s-a terminat cu un tradiţional schimb de cadouri.

Vizită la Hape

Alături de oaspeţii chinezi, pe durata celor două zile de şedere în Avrig, s-a aflat Nora Scarlet, directorul SC Hape Manufactur SRL. „Am avut onoarea să găzduim aceste zile delegaţia din Ningbo. De fapt, au fost trei delegaţii, una în Polonia, una în Bulgaria şi una la noi, în Avrig. La Avrig, oaspeții noştii au vizitat liniile de producţie din Avrig şi Cârţa, dar şi oraşul În această săptămână, la «China-Romania Investment Forum», la Bucureşti, s-au discutat oportunităţile de investiţii identificate de către delegaţiile chineze”, a precizat Nora Scarlet. (M.L.)
Investitor strategic

Hape Toys este una dintre cele mai mari companii producătoare de jucării din materiale sustenabile. Grupul Hape, care are o existenţă de 30 de ani, şi-a stabilit sediul din China, la Ningbo de aproape două decenii. Cu mai bine de 1.000 de angajaţi, la sediul central al firmei din Ningbo, SC Hape Manufactur SRL este cea mai nouă subdiviziune a producătorului de jucării. Aceasta s-a deschis în 2013 la Avrig şi oferă momentan 60 de locuri de muncă, acesta fiind numai începutul unei relaţii de lungă durată cu oraşul Avrig, după cum a arătat președintele companiei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*