Muzeul ASTRA, decorat cu ordinul „Meritul Cultural” | VIDEO

Muzeul ASTRA din Sibiu a fost decorat cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, categoria E – Patrimoniul Cultural Național, de către președintele Klaus Iohannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional.

„Președintele României, dorind a răsplăti meritele Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, în semn de apreciere pentru devotamentul și dăruirea generațiilor de specialiști care au asigurat excelenta funcționare a unei instituții culturale de prim rang a municipiului Sibiu, impunând-o în elita europeană a muzeelor și demonstrând bogăția și perenitatea tradițiilor populare ale țării noastre, conferă ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național”, se arată în distincția înmânată conducerii Muzeului ASTRA de către vicepremierul Raluca Turcan.

„Sunt convinsă că simțim cu toții bucuria și semnificația acordării acestei distincții din partea președintelui României pentru Muzeul ASTRA. Muzeul ASTRA este emblematic pentru Sibiu, este emblematic pentru România, este emblematic pentru sufletul oricărui om care poartă cu sine mândria de a fi român, mândria de a expune tradiția și de a o aduce mai aproape de Europa. Muzeul ASTRA este deja un brand național și un ghid de bune practici. Este un exemplu despre cum ar trebui să acționeze orice instituție de cultură sau orice om care are o idee de a pune în valoare tot ce este frumos. Această distincție merge astăzi către Muzeul ASTRA și reprezintă o prețuire transmisă pentru o întreagă echipă de istorici, muzeografi, etnografi, oameni care au clădit fiecare centimetru și fiecare simbol din această instituție”, a apreciat Turcan.

„Este o distincție care ne onorează și desigur că ne și responsabilizează. Sunt vremuri în care cultura are nevoie de astfel de momente, în care atenția să fie concentrată pe puterea exemplului. Muzeul ASTRA a pornit pe această cale a faptelor și a proiectelor sustenabile, iar în ultimii ani rezultatele s-au reliefat prin numărul mare de vizitatori, dar și prin impactul pe care instituția l-a generat în țară și în străinătate. Am participat la cele mai importante târguri de restaurare și conservare, dar și de turism, feedbackul fiind de fiecare dată unul constructiv. Mulțumim tuturor celor care au făcut ca acest ordin special să fie posibil la Muzeul ASTRA”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA este cea de-a paisprezecea instituţie de cultură din România decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”, Categoria E (Patrimoniul cultural naţional).

Alte distincții pe care Muzeul ASTRA le-a primit în ultimii ani:

  • 2004 – Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO – pentru Programul Tezaure Umane Vii.
  • 2005 – Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO – pentru Programul Tezaure Umane Vii – Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia a IX-a, Premiul Doina Darvaş – pentru proiectul „Salvarea de la distrugere a bisericii de lemn „Pogorârea Sfântului Duh”, din satul Dretea, comuna Mănăstireni, judeţul Cluj, prin restaurarea şi valorificarea cultural-muzeală în cadrul Muzeului ASTRA.
  • 2006 – Preşedinţia României acordă Ordinul „Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer” Muzeului ASTRA cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere pentru activitatea susţinută în domeniul protejării şi punerii în valoare apatrimoniului cultural naţional pe plan internaţional prin organizarea de expoziţii şi târguri. Muzeului ASTRA i se acordă de către Comisia Naţională a României pentru UNESCO – Premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic „Dumbrava Sibiului”.
  • 2019 – Premiul Luigi Micheletti, acordat de Fundația omonimă în cadrul European Museum Academy Awards la Ljubljana, Slovenia. Apreciindu-l ca cel mai inovativ muzeul al momentului, juriul și-a motivat decizia: „Un muzeu viu, care păstrează cultura tradițională, dar pune mai mult accentul pe patrimoniul imaterial. Muzeul este profund implicat în relația cu diversele minorități etnice și a poveștilor lor și depune un efort deosebit în ilustrarea acestor fenomene prin festivaluri, activități culturale șidemonstrații practice diverse. Proiectul Patrimoniu deschis este un excelent exemplu despre cât de importantă este colaborarea dintre instituțiile culturale din diferite țări pentru dezvoltarea unor parteneriate solide și a domeniului muzeal ca atare. ASTRA este muzeu în aer liber inovativ și creativ, punând în valoare colecția sa uriașă și bogată prin abordarea unor probleme contemporane precum migrația, sustenabilitate și biodiversitatea.”
  • 3 stele în Ghidul Michelin – o reconfirmare a calității excepționale a serviciilor cultural-turistice pe care oferite publicului vizitator, cu o viziune nouă, relevantă pentru contextul actual: „Deși profilul său este unul etnografic, misiunea MuzeuluiASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi şi nou,tradiţional şi modern, naţional şi mondial”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*