Muzeul ASTRA primește ordinul „Meritul cultural“

Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu va fi decorat cu ordinul „Meritul cultural“ în grad de cavaler, categoria E – Patrimoniul Cultural Național.

 

„«Meritul cultural» este o distincție importantă și onorantă, acordată de președintele României, Excelența Sa dl. Klaus Iohannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional“, au declarat reprezentanții instituției de cultură care atrage anual peste 600.000 de turiști la Sibiu.

Vicepremierul Raluca Turcan oficiază ceremonia

Momentul va fi marcat cu o ceremonie care va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe scena Târgului de țară. Mesagerul de Sibiu va transmite ceremonia în direct pe pagina de Facebook a ziarului. Distincția va fi înmânată de către vicepremierul Raluca Turcan.

„Oscarul“ muzeelor

Din 2014, Muzeul ASTRA din Sibiu este condus de Ciprian Anghel Ștefan, născut și crescut în Țara Moților, absolvent de Teologie-Istorie la Universitatea de Vest din Timișoara. Cel care conduce destinele celei mai importante instituții culturale din subordinea Consiliului Județean Sibiu este și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România din octombrie 2018.

În septembrie 2019, Muzeul ASTRA a devenit primul muzeu din România şi primul muzeu în aer liber din Europa care a primit „Oscarul“ european al muzeelor, aşa cum mai este cunoscut „Luigi Micheletti Award“, marele premiu acordat de European Museum Academy, pentru că „a generat programe şi oferte culturale prin care s-a diferenţiat clar faţă de multe alte instituţii culturale de profil, din ţară şi din Europa, prin mesajul pe care l-a adresat comunităţii“. „Da, în România se poate! Da, România poate! Şi da, noi vrem să arătăm că putem, că nu suntem o ţară din lumea a treia. Suntem o ţară frumoasă, cu multe resurse, care atent şi bine gestionate pot să genereze astfel de situaţii. Pot să spun că este Oscarul european al muzeelor din momentul de faţă“, spunea Ciprian Ștefan, după primirea distincției.

Tradiția nu se pierde

În prag de solstițiu și de Sânziene, Ziua Universală a Iei e sărbătorită pentru a șaptea oară în Muzeul Astra. Sub genericul „Împreună“, noua ediție deschide larg porțile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a-și primi oaspeții. Sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 15.30, participanții se vor întâlnire în Piața Mică nr. 21, în fața Casei Artelor, iar de la ora 16.00 vor pleca spre Muzeul în aer liber, unde îi așteaptă gazdele cu gogoși, picnic și concert de jazz cu Petra Acker & the Band la Târgul de țară.

 

Istoricul ordinului „Meritul cultural“Ordinul şi medalia „Meritul cultural“ au fost instituite de regele Carol al II-lea, în 1931, prin Decretul Regal nr. 2680, completat prin Decretul Regal nr. 2684. Ordinul era organizat pe patru grade care, în ordine descrescătoare, erau: Comandor, Ofiţer, Cavaler clasa I, Cavaler clasa a II-a. Medalia avea două clase. Aceste distincţii, identice ca formă, primeau panglici diferite în funcţie de domeniul de activitate pentru care se confereau şi care erau: litere şi opere literare; ştiinţă teoretică şi practică; artă, muzică, teatru; opere de cultură generală şi ocrotirea culturii; culte; şcoală; cercetăşie, educaţie fizică şi sport; opere sociale. Ordinul se putea conferi celor care „se disting în cultură, fac fală României şi umanităţii prin opere de creaţie“, în timp ce medalia se acorda pentru „deosebita sârguinţă“ depusă în diversele domenii de activitate precizate de categoriile amintite. Ordinul şi medalia au funcţionat în condiţii normale mai puţin de un deceniu; chiar dacă ele s-au acordat şi în timpul războiului, precum şi în primii doi ani de după încheierea acestuia, numărul celor decoraţi a fost destul de mic şi, pe ansamblu, la desfiinţarea decoraţiei, numărul vacanţelor la toate categoriile era încă foarte mare.După aproape două decenii de la încetarea existenţei unei distincţii specifice pentru cultură, prin Decretul nr. 738 din 7 octombrie 1966 este instituit din nou un ordin şi o medalie „Meritul cultural“. Fără a fi abrogată formal, ca nici una dintre decoraţiile aflate în uz la sfârşitul anului 1989, nici ordinul şi nici medalia „Meritul cultural“ nu au mai fost acordate după 1990. Prin Legea nr. 29/2000, această distincţie specifică este reinstituită şi, conform noului sistem de decoraţii al României, gândit ca un tot unitar, noul ordin are patru grade, la fel ca toate ordinele civile sau militare pe domenii de activitate, iar medalia trei clase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*