Muzeul Astra privit prin ochii viitorului

Redescoperă satul românesc, secene din viața din trecut, natură, arhitectură și obiceiuri tradiționale în alte dimenisuni.

 

Muzeul Astra privit prin ochii viitorului

Muzeul Astra privit prin ochii viitorului

Lasă-te fascinat de tehnologie și descoperă, tridimensional, un circuit expozițional care cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari precum și monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Cel mai interesant și cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură.”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR.

Expoziția ASTRA VR

Expoziția ASTRA VR

Expoziția ASTRA VR, vernisată la mijlocul acestei săptămâni la muzeul Astra permite tuturor vizitatorilor, utilizarea 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent. Dispozitivele de ultimă generație redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate peisaje, trăiri, emoții și sentimente din viața strămoșilor nostri: ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare și a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA.”, Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii.

Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere

„Având în vedere că toată povestea cu pandemiei s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai (arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori) au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziției ASTRA VR. Întreg circuitul expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.

Expoziția ASTRA VR

Expoziția ASTRA VR

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Expoziția ASTRA VR

Expoziția ASTRA VR

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.

Viorica MAIER/Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*