Muzeul ASTRA vă invită la „Nunta din Slimnic”

Comunitatea din Slimnic, cu reprezentanți din Slimnic, Ruși și Veseud, va fi prezentă duminică, 16 octombrie, la Muzeul ASTRA pentru a reproduce atmosfera unei nunți tradiționale, printr-o paralelă practică între trecut și prezent.

DCIM100MEDIA

La orele amiezii, pe când bucatele tradiționale din meniu vor fi gata de servire, atmosfera de la Târgul de țară va prinde viață prin punerea în scenă a ritualului nunții din Slimnic, unul dintre pragurile foarte importante din viața mirilor, dar și a comunității. Alaiul cu nuntași va merge la nănaș, apoi la mireasă, ca mai apoi să ne bucurăm de jocurile populare ale nuntașilor la casa nunții – scena Târgului de țară.

Meniu de ,,nuntă”

Bucătarii din Slimnic vor găti două dintre preparatele emblematice pentru nunțile românești: supa de găină cu tăiței de casă și sarmalele servite cu mămăliguță. Un al treilea preparat prezentat de către producătorii din Slimnic va fi tocănița de capră, mult îndrăgită de toți cei care au avut deja experiența să o deguste.

Program artistic

Grupul coral Tezaur slimnicean coordonat de părintele George Piț va încânta audiența cu câteva piese de muzică tradițională și cântece patriotice, care vor încununa sărbătoarea ce evidențiază valorile tradiționale, culturale și gastronomice ale Slimnicului. Tot sub îndrumarea Părintelui, copiii din Slimnic ne vor prezenta o expoziție intitulată Crucea potir de Slimnic, în care crucile realizate după vechi modele slimnicene, sunt împodobite cu texte din cărțile sfinte.

Program meșteșugăresc

Vom avea un atelier meșteșugăresc de pictură pe sticlă, în cadrul căruia, pictorița Săftica Mustață va îndruma copiii în toți pașii necesari realizării icoanelor – ferestre deschise către cer. Copiii vor avea modele ale frumoaselor icoane pe sticlă și vor învăța să facă schița icoanei după conturul formelor.

Invitați speciali

Cavalerii turnului înclinat din Ruși, un club menit să promoveze comunitatea și principalul obiectiv turistic al satului: turnul bisericii evanghelice fortificate, al doilea la capitolul grad de înclinare din Europa.

Vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea șansa de a câștiga o straiță ”ca la Slimnic”, plină cu bucate de la producători. Prin acest demers dorim să promovăm practica din mediul rural de a purta sacoșa din pânză, un obicei ușor de deprins, prin care contribuim la reducerea consumului de plastic.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Programului Târgul de țară. Grădină și peisaj legumicol 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*