Muzeul Țării Secașelor, cel mai nou muzeu din județ

Consiliul Județean Sibiu a inaugurat la Miercurea Sibiului cel mai nou muzeu din județul Sibiu, aflat sub tutela Muzeului ASTRA.

Deja din prima zi, pragul muzeului Țării Secașelor a fost pășit de aproximativ 400 de persoane, de la familii cu copii la oameni în vârstă care s-au bucurat să-și vadă reprezentat printr-o colecție muzeală modul tradițional de viață.

Județul Sibiu este la nivel național județul care alocă cel mai mare procent din buget culturii, urmărind extinderea infrastructurii culturale în județ. „Când primarul Ioan Troancă ne-a solicitat sprijinul, am decis împreună cu consilierii județeni să suplimentăm fondurile alocate Muzeului ASTRA pentru a susține înființarea și funcționarea Muzeului Țării Secașelor la Miercurea Sibiului”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Primăria Miercurea a transferat către Consiliul Județean Sibiu clădirea ce a găzduit în secolul XIX fostul poștalion. Cîmpean a mulțumit pentru implicare specialiștilor Muzeului ASTRA, care în decurs de 6 luni au reușit să se mobilizeze exemplar pentru organizarea noului muzeu. La rândul său, primarul orașului Miercurea Sibiului a mulțumit pentru buna colaborare avută cu toți cei care au făcut posibil acest proiect. Muzeograful responsabil de noul muzeu este Cosmin Ignat.

Colecția muzeului este foarte diversă și cuprinde obiecte care aduc aminte de istoricul zonei, de cultura și civilizația rurală, dar mai ales de diversitatea culturală a Țării Secașelor.  ”Am deschis cel mai nou muzeu din marea familie a Muzeului ASTRA. Bucuria cea mai mare vine din partea comunității locale, care s-a mobilizat exemplar și a contribuit cu numeroase donații la constituirea colecțiilor. Am reușit să demonstrăm că muzeele nu cresc decât alături de comunitățile lor”, a precizat Mirela Iancu, director de marketing la Muzeul ASTRA.

Noul edificiu a fost binecuvântat de ÎPS Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. Profesorii universitari Ioan Marian Ţiplic și Ilie Moise au subliniat importanța culturii micro-regiunii Țara Secașelor. La eveniment au fost prezenți parlamentari, consilieri județeni, primari, reprezentanți ai instituțiilor publice și locuitori din zona Țării Secașelor, care s-au bucurat de o atmosferă caldă și primitoare în curtea muzeului. Programul a inclus un brunch cu produse din Ţara Secaşelor, ateliere demonstrative şi un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale oferit de Ansamblul Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”.

Muzeul este deschis de miercuri până duminică între orele 10.00 și 18.00. Costul unui bilet este de 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi și studenți, iar localnicii beneficiază de intrare gratuită.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*