Muzică clasică în întuneric. Bach Unseen, cu casa închisă

Ce simți când asculți Bach în întuneric?

„Muzica se aude, nu se vede” este ideea de la care pornește „Bach Unseen”, singurul concert de muzică clasică în întuneric, din România. Pe 20 decembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, artistul vizual Cristina Bobe și violonistul Valentin Șerban îți propun un mod diferit de a asculta muzica într-o sală de concerte, alături de alți oameni, pe care nu îi vezi.

Valentin Șerban

Muzica este amplificată de întuneric, iar între violonist și public rămâne o singură conexiune, mai personală și mai puternică: sunetul. Ai ocazia să te deconectezi complet de la tehnologie și să asculți Bach cu luminile stinse, într-o atmosferă meditativă și relaxată.

Concertul de la Filarmonica de Stat Sibiu deschide seria de concerte „Bach Unseen” în România, pe parcursul căreia violonistul Valentin Șerban parcurge integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo, compuse de Johann Sebastian Bach. Este pentru prima dată când aceste lucrări sunt interpretate și ascultate în întuneric, potrivit conceptului propus de Cristina Bobe.

Biletele online sunt epuizate, însă în ziua concertului vor mai putea fi cumpărate bilete pentru o serie nouă de locuri suplimentate pe scenă.

Primele recitaluri în întuneric au început la sfârșitul anului 2018, în galeria Artera din București, sub denumirea de „Concert cu ochii larg închiși”, și au continuat până în vara acestui an, în spații alternative din zone unde publicul are acces limitat la evenimente culturale. Proiectul a oferit posibilitatea unor persoane precum pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș și nu numai să asiste pentru prima dată la un concert de muzică clasică. În satul hațegan Peșteana, a fost primul eveniment cultural care a deschis Biserica Reformată și a stârnit dorința comunității locale de a continua cu noi inițiative. Concertul a avut loc și în șura Asociației Minimorum din satul Șomartin, la „Mina Culturală” și la „Muzeul Mamei” din Petrila, în Biserica Unitariană din Roșia Montană sau în Biserica Evanghelică din Cincșor.

Noua serie de concerte „Bach Unseen” propune în continuare întunericul ca alternativă de ascultare a muzicii clasice, de data aceasta în săli destinate concertelor și spectacolelor, pentru un public mai larg și mai familiarizat cu concertele simfonice.

DE CE UN CONCERT ÎN ÎNTUNERIC?

● Asculți muzica clasică mai mult cu urechile și mai puțin cu ochii. Văzul îți distrage atenția de la sunet, iar muzica merită întreaga ta putere de concentrare;

● Atmosfera este meditativă și terapeutică;

● Pui pauză de la orice tip de ecran ca să te conectezi cu propriile simțuri și emoții;

● Te relaxezi și ești atent doar la muzică. Gândurile la ținuta corespunzătoare, postura corectă, cât de mult sau de puțin cunoști și înțelegi lucrările din program, îți scad din bucuria experienței;

● Asiști la un act de curaj pentru violonist și dai valoare efortului său, prin prezența ta;

● Ai ocazia să ieși din postura pasivă de ascultător și să te confrunți cu emoțiile pe care ți le trezește muzica;

● Te bucuri de o experiență personală cu muzica și construiești în minte propria versiune de concert.

PROGRAM:

∙  Sonata nr. 1 în sol minor (BWV 1001) de Johann Sebastian Bach

∙  Partita nr. 1 în si minor (BWV 1002) de Johann Sebastian Bach

∙  Partita nr. 2 în re minor (BWV 1004) de Johann Sebastian Bach

Cristina Bobe, artist vizual și manager cultural, dezvoltă proiecte interdisciplinare care integrează fotografia, arhivele de imagini, poezia și sunetul. Formarea în filosofie și arte vizuale, completată cu experiența de jurnalist (HotNews, TVR, Rador, Politici de Sănătate etc.), dar și curiozitatea în legătură cu medicina au stat la baza unor inițiative precum lansarea în 2013, în cadrul TEDMED Live Iași, a unui site dedicat promovării fotografiei medicale în România. A documentat și reinterpretat actul chirurgical prin proiectul fotografic „Gentle Violence”, prezentat la Muzeul Național Brukenthal în cadrul a două expoziții personale: „The Heart” și „Faces of Change”. În 2016 a deschis în București spațiul cultural „Artera / art + medicine”, dedicat artelor și medicinei. Din 2018, testează formate noi și spații neconvenționale pentru concerte de muzică clasică.

Valentin Şerban este concertmaestru al „Orchestrei Române de Tineret” și, din 2018, membru al orchestrei „Les Dissonances” din Paris, cunoscută în lume drept singura orchestră de mari dimensiuni care funcționează fără dirijor. În România, este singurul violonist care susține concerte în întuneric complet, cu un repertoriu ce include lucrări pentru vioară solo compuse de Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe. Pe lângă concertele la care este invitat la noi în țară, în săli precum Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Valentin este unul dintre puținii muzicieni care fac auzită muzica clasică inclusiv în spații neconvenționale (Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Mina Petrila, satele izolate din Transilvania etc.), pentru un public mai larg și de multe ori privat de accesul la evenimente culturale. Pe plan internațional, a concertat în săli precum Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth (Anvers), Opéra de Dijon, Le Volcan (Le Havre). Valentin este laureat al mai multor competiții naționale și internaționale, printre care „Andrea Postacchini” (Italia), „Mihail Jora”, „Ștefan Ruha” și „Remember Enescu” (România).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*