Muzica lumii își dă întâlnire la Sibiu Jazz Festival

Ediția cu numărul 48 a celui mai vechi festival de jazz din România debutează, astăzi, sub semnul multiculturalității. Mesagerul de Sibiu îți spune totul despre „venerabilul“ Sibiu Jazz Festival!

Timp de patru zile, Piața Mare este cartierul general al muzicii jazz! Artiști din toate colțurile lumii fac să răsune acest stil în ritmuri mexicane, italiene sau spaniole. NOJAZZ (Franța), NES (Franța, Spania) și Alex Mercado (Mexic) sunt doar câteva nume din cadrul ediției din acest an.

Pentru aproape patru decenii, festivalul de jazz din Sibiu a fost un melanj de competiție și diversitate culturală într-un format bine stabilit, însă anul trecut Sibiu Jazz Festival a evoluat într-o nouă structură. Concursul Sibiu Jazz a câștigat o identitate de sine stătătoare, având un standard ridicat pentru artiștii locali, naționali și internaționali care concurează pentru marele premiu. Pe de altă parte, Sibiu Jazz Festival a devenit astfel un loc unde multiculturalismul și jazz-ul sunt promovate în rândul publicului general.

Sibiul vibrează în note de jazz

Mic sau mare, cunoscător sau doar curios, iubitorul de muzică bună este invitat la festival, unde îl așteaptă o serie de evenimente care cu siguranță îl va face să revină an de an! Sunt incluse în program activități dedicate pentru copii, dar și concerte electrizante pe care publicul le va savura din plin. Jazz-ul este cunoscut pentru multiculturalitatea venită tocmai din istoria sa, iar aceasta va fi tema în acest an. Un mix cultural, interpretări unice, o paletă de artiști cu o experiență vastă, dar și o experiență senzorială este ceea ce Sibiu Jazz Festival promite să aducă pentru publicul său. Artiști din 14 țări vor concerta în Piața Mare, iar voia bună nu va lipsi! Street jazz-ul îi are ca reprezentanți pe cei de la Befunkbop, iar pietonala orașului va răsuna în tonuri de jazz, funk și bop în zilele de 18 și 19 mai.

Participă și câștigătorii din 2016 și 2017

„Anul acesta, continuăm pe același principiu, deschizând scena românească pentru cei mai importanți artiști din domeniu. Între 17 și 20 mai, orice iubitor de jazz și cultură se poate bucura de o gamă muzicală largă și multiculturală: Vali Boghean Band (Moldova), Brönnimann Cissokho Hason (Elveția, Senegal, Israel), VEIN feat. Rick Margitza (Elveția, SUA), Luca Ciarla Quartet (Italia), JazzyBit (România), Balázs Quintet Balogh (Ungaria), NOJAZZ (Franța) și Befunkbop (Spania). Un nou element al acestei ediții în reprezintă participarea celor de la Pol Belardi’s Force (Luxemburg) – câștigătorii Concursului Sibiu Jazz în 2017, dar și a Balázs Quintet Balogh (Ungaria) – câștigătorii din 2016”, au dezvăluit organizatorii.

Jazz pentru copii

Ajuns la cea de-a treia ediție, Jazz For Kids este un proiect de educație muzicală destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Acesta continuă cu o serie de ateliere de creație organizate în fiecare zi a festivalului (17-20 mai). Alex Mercado – un compozitor și pianist de jazz mexican, Luca Ciarla – unul dintre cei mai originali artiști de jazz din ultimii ani și Vali Boghean – cunoscut artist în Chișinău sunt doar o parte dintre artiștii care vor fi alături de de cei mici. „Vei avea ocazia să descoperi ce presupune să cânți la tobe, bongos, djembe sau la o tamburină. Dacă știi ce trebuie să faci sau vrei să înveți mai multe despre folosirea acestor instrumente, atunci Jazz for Kids este locul unde trebuie să fii! Percuționistul Andrei Marcovici va explica importanța fiecărui instrument muzical și ne promite că nu va fi singur!“, anunță reprezentanții Fundației Sibiu Jazz.

OZN muzical

Trupa NOJAZZ (Balatman – keyboards, DJ; Pascal Reva – tobe; Slam – saxofon; Jeffrey Mpondo – vocal; Sylvain Gontard – trompetă) a luat naștere în anul 2001, prin asocierea unor artiști proveniți din medii muzicale diferite. Ei și-au lansat primul album exploziv în anul 2002, după care au început seria de concerte de neuitat în Franța și în întreaga lume, în fața fanilor și a unui public pasionat. Astfel, trupa a ajuns să fie descrisă ca un OZN muzical.

NOJAZZ a concertat în peste 50 de țări (inclusiv în Sibiu, în anul 2005) și a fost prezentă la cele mai importante festivaluri. De la început, trupa a avut colaborări dintre cele mai diverse, începând cu Teo Macero (legendarul producător al lui Miles Davis, pe vremea când acesta colabora cu casa de discuri Columbia Records), care le-a produs primul album în New York. Apoi au colaborat cu Mangu pentru o secvență de rap energic în piesa Candela. Mai târziu a venit colaborarea la simpatica piesă „K du Q“ a lui Claude Nougaro, artist cu o frazare și o vervă inconfundabilă. Turneele anuale în Statele Unite le-au oferit ocazia să întâlnească și să înceapă colaborarea cu formația Earth, Wind and Fire. Tot astfel au ajuns să realizeze legendarele înregistrări alături de Maurice White și Stevie Wonder pentru albumul Have Fun. Astfel, i-a luat trei ani rachetei NOJAZZ să revină pe Pământ! În acest nou album, Soul Stimulation, NOJAZZ a găsit alchimia perfectă între sonoritățile Soul & Funky ale anilor ’80 și cele electro, mai actuale, alchimie obținută în special prin colaborarea cu uimitorul Thomas Atom (Stromae, C2C).

Di pisti Prut

Vali Boghean Band (Vali Boghean – lider – interpret, multi-instrumentalist; Gari Tverdohleb – tobe; Valentin Șchircă – clape; Sandu Daraban – chitară; Gheorghe Postoroncă – bass; Radu Tălămbuță – vioară; Valeriu Cașcaval – țambal) este una dintre cele mai îndrăgite formații din Chișinău. Are în componența sa cei mai virtuoși instrumentiști din Chișinău, școliți în străinătate, care reușesc să inspire sincron și să dezlănțuie săli întregi de spectatori.

Melodiile proprii conțin elemente clasice, dar și folclorice, pop și jazz, pot fi descrise drept piese mai mult sau mai puțin instrumentale, variante cântate ale unor poezii. Toate aceste trăsături constituie caracterul unic al grupului Vali Boghean Band. „Vali Boghean este unul din acei lideri cu care cuvântul «multi-instrumentalist» este deseori asociat în lumea jazzului. Formația sa, o colecție de artiști unici a căror forță este Vali, aduce fiecare spectacol la un nivel virtuoz. Concertele oferă o varietate de solo-uri uluitoare și performanțe de ansamblu“, descrie chitaristul Juan Carlos.

O trupă cât trei continente

Trioul Brönnimann Cissokho Hason (Jan Galega Brönnimann – saxofon; Prince Moussa Cissokho – kora, tobe; Omri Hason – percuție, hang, kalimba) amintește, prin muzica sa, ceva din vechea artă a povestirii. Trupa propune un mélange de sonorități tradiționale și moderne din Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Sunetul efervescent al korei (harpa africană cu 26 de corzi) se contopește cu tonalitățile calde ale clarinetului bas și instrumentelor de percuție orientale.

Melodiile sunt compuse de cei trei muzicieni și reflectă fondul diferit al fiecăruia dintre ei. Este o aventură de neuitat datorită îmbinării diferitelor tradiții muzicale, componenței unice a trupei și bogăției de melodii și ritmuri pline de inventivitate.

Istorie vie

Trupa VEIN (Michael Arbenz – pian; Thomas Lahns – bass; Florian Arbenz – tobe; Rick Margitza – saxofon) și-a unit adesea forțele cu muzicieni invitați în proiecte inovatoare și de mare perspectivă. VEIN reunește patru muzicieni care au un lung istoric împreună și sunt foarte conștienți de faptul că există o compatibilitate muzicală perfectă între ei. Încă de pe vremea când VEIN era doar un trio, exista o interacțiune aproape simbiotică între membrii săi. Această simbioză se datora reunirii mediilor lor de proveniență, compatibilității impresionante din punct de vedere muzical și încurajării ideii de egalitate maximă între membrii trupei. Pe acest fond, apariția lui Rick Margitza, care s-a alăturat ulterior trupei, nu putea fi decât una extrem de benefică. Margitza, cu stilul său special, un stil modern, dar care respectă întotdeauna tradiția, este unul dintre cei mai importanți saxofoniști ai scenei jazzistice actuale. El abordează cu măiestrie piesele și pasajele complexe din punct de vedere ritmic și armonic, precum și cele lirice și cele pline de groove din repertoriul cvartetului, repertoriu care constă, în principal, din compoziții proprii.

Trebuie adăugat și faptul că, pentru colegii săi mai tineri de trupă, Rick Margitza este întruparea unei pagini din istoria jazzului. Începând cu anii ’80, el a cântat alături de cei mai de seamă jazziști ai lumii, iar această experiență se regăsește în stilul său interpretativ și a devenit un aspect fundamental al muzicii trupei VEIN, însuși spiritul acestei muzici.

Sound inconfundabil

Una dintre cele mai originale formații italiene de jazz din ultimii ani, cvartetul Luca Ciarla (Luca Ciarla – vioară, electronice, voce; Antonino De Luca – acordeon; Maurizio Perrone – bass; Francesco Savoretti – tobe, percuție) a participat de-a lungul timpului la festivaluri de jazz din întreaga lume, de la Montreal până la Melbourne. Alături de Antonino De Luca la acordeon, Maurizio Perrone la dublu bas și Francesco Savoretti percuție, violonistul Luca Ciarla a reușit să creeze compoziții și aranjamente fermecătoare, irezistibile, cu un sound unic, o îmbinare naturală între jazz-ul contemporan și acordurile familiare ale muzicii tradiționale din Italia și zona mediteraneană.

Luca Ciarla, un violonist inventiv și plin de creativitate, transcende cu ușurință granițele dintre genuri pentru a identifica o direcție muzicală inovatoare, o sonoritate magică și seducătoare, un echilibru perfect între compozițiile scrise și improvizație, între sound-ul tradițional și cel contemporan.

Fuziune de stiluri

Sorin Zlat Quartet a luat ființă în anul 2008. În prezent, componența grupului este următoarea: Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Michael Acker (contrabas) și Claudiu Purcărin (tobe). În această formulă, Sorin Zlat a fost invitat în 2017 de către Fundația „Rimbaud & Verlaine“ din Londra să susțină un recital la faimoasa sală de concerte „King’s Place“ pentru a compune muzică în memoria celor doi poeți, evocând astfel moment din viața acestora.

La concertele pe care le-a susținut în Europa și SUA, cvartetul și-a propus și continuă să încânte publicul cu piese din concertul susținut la Londra, compoziții de pe albumul „Endurance“, dar și lucrări noi care vor aparea pe următorul disc care va fi lansat în primăvara acestui an. Repertoriul trupei include standarde de jazz, dar și compoziții proprii, stilurile abordate de Sorin Zlat Quartet fiind cool jazz, latin, post-bop și clasic jazz. Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunoșterea publicului de jazz din România și din străinătate.

Clipe pe clape

Alex Mercado este un muzician elogiat pentru talentul său de a crea compoziții remarcabile, cu peisaje sonore vibrante, care au cucerit atât criticii, cât și publicul din țara sa natală, Mexic. „Symbiosis“, cel de-al doilea album al său după „The Watcher“ din 2012, ne poartă într-o călătorie printr-o lume muzicală vibrantă, plină de melodii antrenante și improvizații dinamice, o lume care întruchipează tot ce este mai valoros în jazzul modern contemporan. Albumul, selectat printre favoritele anului 2014 de revista „Downbeat Magazine“, va face cunoștință pasionaților de jazz din afara granițelor Mexicului cu un instrumentalist plin de virtuozitate, fără egal în țara sa natală, unde este pianistul preferat de mari artiști în concertele lor.

Printre momentele de referință ale carierei lui Mercado de până acum se numără recitalul susținut ca solist, alături de Orchestra Simfonică din Yucatan, în deschiderea concertului lui Sir Elton John de la Chichen Itza din anul 2010, contribuția, în 2011, ca aranjor/compozitor la albumul „Mexic Azul“ al artistei Magos Herrera, înregistrat la New York alături de John Patitucci, Adam Rogers, Tim Hagans și Luis Perdomo, și invitația din partea guvernului mexican de a susține un concert de pian solo la inaugurarea, în 2012, a faimoasei biblioteci City of the Books, unul dintre cele mai importante repere ale metropolei Mexico City.

Forțe proaspete

Cum poate un cvartet modern de jazz să cucereasca ascultătorii în zilele noastre? Muzicienii de Pol Belardi’s Force (Pol Belardi – bass; Niels Engel – tobe; Jerome Klein – pian; David Fettmann – saxofon) au abordarea lor distinctă. Cei patru tineri nu se tem să profite de fundalul lor muzical, atrăgând tot atât de mult din muzica clasică și cea de jazz, cât și din deschiderea lor spre muzica pop, rock, hip-hop și muzica electronică.

Rezultatul este un amestec proaspăt de muzică improvizată modernă, subtil exprimată prin compozițiile originale ale lui Pol Belardi, condusă de ritmuri puternice, armonii rafinate, melodii lirice, folosire inteligentă a spațiului, tensiune și eliberare, diverse stări și multă interacțiune și distracție.

Poftă de viață

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind „loud jazz“. Sună ca și cum Hiromi ar cânta cu Snarky Puppy, dar în trio.

All About Jazz compară JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio: „JazzyBIT amintește de Esbjörn Svensson Trio, dar adaugă o atitudine rock armoniilor vibrante presărate cu melodii vioaie. De asemenea, se evidențiază prin ritmurile funky, strânsa legătură artistică între cei trei, dar și aranjamentele muzicale remarcabile“. În 2014, trupa lansează albumul de debut, „Touch the Sky“, urmat de „Horizon” în 2016.

Conchistadori autohtoni

Una dintre cele mai recente formule de jazz fusion de pe scena din București, KRiSPER, a apărut din dorința membrilor ARCUȘ TRIO de a explora noi posibilități de structurare a pieselor și de a ajunge la un sound mai agresiv, care combină elemente de jazz, rock și pop. Inițiat de Adi Stoenescu (pian electric), proiectul îi mai aduce împreună pe Alex Arcuș (saxofon), Radu Pieloiu (tobe), Michael Acker (bas) și Harvis Cuni Padron (trompetă).

Colaborarea celor cinci este o prelungire firească a ideilor abordate de ARCUȘ TRIO în albumul din 2016, Allotropy. Natura instrumentației s-a schimbat, însă: orga Hammond este înlocuită de pianul electric, iar cei doi suflători și basul electric adaugă noi texturi compozițiilor. Tobele în stil rock/metal, sonoritățile eterice ale suflătorilor, efectele de overdrive ale pianului sunt doar câteva dintre coordonatele KRiSPER, un proiect a cărui atracție stă în continua sa transformare.

Formula magică

Trupa Balázs Balogh Quintet a fost înființată de bateristul maghiar Balázs Balogh, în orașul Graz din Austria. De la înființarea sa, în anul 2014, formația s-a constituit ca un cvintet cu o componență internațională, având de-a lungul timpului membri proveniți din țări precum Italia, Austria, Ungaria, Croația, Muntenegru și Brazilia. Scopul a fost crearea unei trupe care, pornind de la o instrumentație foarte simplă, să obțină un sound caracteristic. În acest scop, Balázs a găsit parteneri perfecți în actualii membri ai cvintetului, respectiv Tobis Pustelnik la saxofon tenor, Lajos Tóth la pian, Márton Fenyvesi la chitară și Gustavo Boni la chitară bas.

Trupa a participat la Concursul internațional de jazz de la Zilina, Slovacia (2015), unde a câștigat Premiul II. De asemenea, a câștigat Premiul pentru cea mai bună trupă la Concursul de jazz de la Sibiu (Sibiu Jazz Competition), România (2016). În anul 2017, Balázs Balogh a obținut diploma de masterat de la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz (AT) și a urcat pe scenă alături de ariști precum Randy Brecker, Stafford James, Dena DeRose, Theo Bleckmann, Domenic Landolf, David Doruzka, Zoltán Lantos și mulți alții.

Din dragoste

Între Machado și Ithursarry există o compatibilitate uluitoare. Duetul lor este fără îndoială unul liric, chiar dacă ambii muzicieni par a fi decis să nu se lase constrânși de restricțiile genului liric. Prin urmare, ei fac tot posibilul să se elibereze de acesta. Machado este un maestru în arta de a trece subtil de la lirism la o atmosferă abstractă, de vis. Ce au în comun cei doi artiști este dragostea pentru dans și muzică, dar și dorința de a găsi abordări mai puțin convenționale.

Machado are talentul de a trece în mod imperceptibil de la lirism la o atmosferă de basm, mult mai abstractă. Pe de altă parte, Ithursarry alege uneori o notă pe care o modifică până la disonanță. Atât Jean-Marie Machado, cât și Didier Ithursarry sunt maeștri în exprimarea melancoliei, sentiment încărcat de amintiri, trăiri din trecut și pasiuni muzicale date uitării. Cei doi artiști oferă publicului compoziții muzicale deosebite, un lirism profund și sentimente exprimate fără opreliști. Jean-Marie Machado reușește încă o dată, acum alături de un partener extraordinar, să ofere publicului un act artistic deosebit.

Fără limite

Cu doi ani în urmă, în cartierul plin de viață Ruzafa, renumitul percuționist David Gadea din Valencia îi întâlnea pe Matthieu Saglio, „violoncelistul celor o mie de accente“ (proiecte anterioare: Jerez Texas, Cello Solo, Diouke) și pe Nesrine Belmokh, violoncelist în orchestra Palatului Artelor din Valencia, artist al Cirque du Soleil și vocalist. Momentul întâlnirii celor trei a fost unul magic și astfel a luat naștere proiectul NES (Nesrine Belmokh – vocal; Matthieu Saglio – violoncel; David Gadea – tobe).

Prin muzica lor, cei trei estompează granițele dintre stiluri și limbaje, dând naștere unor melodii pline de simțire, care alternează lirismul cu apropierea și expresia explozivă. Repertoriul trupei NES trece cu ușurință de la jazz la soul, de la sonorități arabe la tonalități franceze. Încă de la începuturile sale ca formație, NES începe să atragă un public din ce în ce mai larg în întreaga lume.

Atmosferă de New Orleans pe Bălcescu

Befunkbop (J. Manuel González Bueno – susafon; Enrique R. Zambrano Guerrero – saxofon; Pablo Ortega Ortega – saxofon; Carlos Zambrano Fernádez – saxofon; Antonio Vílchez Kovác – saxofon; Germán Morales Naranjo – trombon; Mariano A. Castro Porcel – trompetă; J. Francisco Grech Mudarra – trompetă; Javier Ramos Martín – trompetă; Íñigo Abecia Fraile – tobe; José Pleguezuelos Sierra – percuție; Diego Alonso Herrera – baterie) este o formație tip fanfară de funk jazz din Granada (Spania), care se inspiră din tradiția americană a fanfarelor și din cultura muzicală a orașului New Orleans. Formația îmbină virtuozitatea jazz-ului și acordurile muzicii funk, cu versatilitatea și agilitatea unei trupe de stradă care creează spectacole dinamice și amuzante, pline de mișcare și energie, capabile să implice publicul spectator.

Formația a luat naștere în anul 2011 în Granada, ca proiect al unor tineri muzicieni de la Conservatorul din Granada și Malaga, din dorința acestora de a interpreta și alte stiluri muzicale, diferite de muzica clasică pe care o studiau. Muzica formației Befunkbop are la bază genul funk, un stil muzical afro-american apărut în Statele Unite în anii ’60-’70, dar și alte genuri, precum muzica soul, jazz, sau blues, care stau la baza funk-ului. Trupa urmează, de asemenea, stilul tradiționalelor parade stradale din New Orleans.

Alte genuri muzicale abordate de formația Befunkbop sunt muzica disco și deep funk, către care a evoluat funk-ul tradițional, precum și unele genuri provenite din zona insulelor Caraibe, precum calypso, ska sau muzica latino. De asemenea, formația a participat la o serie de festivaluri internaționale de muzică, printre care: a 15-a ediție a Festivalului Internațional „Ebre Terra de Vent“ (Tortosa, Catalonia), a 30-a ediție a Rock Awards (Madrid), a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Malaga, a 64-a și 65-a ediție a Festivalul Internațional de Muzică și Dans din Granada, a 38-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz din Granada, a 28-a și 29-a ediție a Festivalului Internațional „Jazz en la Costa“ (Almuñecar, Granada) și a 35-a ediție a Festivalului de Rock Zaidin (Granada).


Program

 

Joi 17 mai

  • Jazz For Kids (3-7 ani). Piața Mare, ora 17
  • Vali Boghean Band (Moldova). Piața Mare, ora 19
  • Brönnimann Cissokho Hason (Elveția, Israel, Senegal). Piața Mare, ora 20
  • VEIN Feat. Rick Margitza (Elveția, SUA). Piața Mare, ora 21
  • Luca Ciarla Quartet (Italia). Piața Mare, ora 22

Vineri 18 mai

  • Jazz For Kids (7-12 ani). Piața Mare, ora 17
  • Befunkbop – Jazz On The Street (Spania). Bd. Nicolae Bălcescu, ora 17.30
  • Sorin Zlat Quartet (România). Piața Mare, ora 19
  • Alex Mercado (Mexic). Piața Mare, ora 20
  • Pol Belardi’s Force (Luxemburg). Piața Mare, ora 22

Sâmbătă 19 mai

  • Jazz For Kids (3-7 ani). Piața Mare, ora 10
  • Jazz For Kids (7-12 ani). Piața Mare, ora 17
  • Befunkbop – Jazz On The Street (Spania). Bd. Nicolae Bălcescu, ora 17.30
  • JazzyBit (România). Piața Mare, ora 19
  • KRiSPER (România). Piața Mare, ora 20
  • Balázs Balogh Quintet (Ungaria). Piața Mare, ora 21
  • NoJazz (Franța). Piața Mare, ora 22

Duminică 20 mai

  • Jazz For Kids (3-7 ani). Piața Mare, ora 10
  • Jazz For Kids (7-12 ani). Piața Mare, ora 17
  • NES (Spania, Franța). Piața Mare, ora 19
  • Machado/Ithursarry Duo (Franța). Piața Mare, ora 20

Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*