Muzica n-are vârstă! Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” pune stăpânire pe Dumbrava Sibiului, în acest sfârșit de săptămână

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: datini, muzică, rost”, organizează în acest weekend o nouă ediţie a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare”.

_mg_6076Sâmbătă şi duminică, vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului vor redescoperi istorisiri cu totul speciale din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrâni muzicanţi veniţi aici din toate colţurile ţării.

Ca odinioară

Începând din acest an, Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” conturează atmosfera târgurilor de demult: cu muzicanţi, cu meşteri populari, dar şi cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite. „Festivalul «Tarafuri şi Fanfare» este o manifestare de credinţă care confirmă faptul că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi. Aceştia pot încă explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după  vremuri. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul «Tarafuri şi Fanfare» este o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!”, promite Lucian Robu, muzeograf în cadrul C.N.M. ASTRA.

Lăutari, meșteșugari şi mltă voie bună

În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe 10 şi 11 septembrie, începând cu ora 12, la scena de pe lac şi la Târgul de ţară vor susţine prestaţii pe viu Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni „Fluier verde”. În acelaşi cadru, vor susţine ateliere meşteşugari tradiţionali cum sunt Daciana Ungureanu (artă decorativă; Gorj), George Dumitru (ţest; Teleorman), dar şi meşteri care construiesc instrumente muzicale.

Totodată, Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc, gastronomie. Din acest an, Festivalului „Tarafuri şi Fanfare“ i se alătură şi Doina Lavric Parghel, a cărei voce emoţionantă, însoţită de sunetul cobzei sale şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară.

Lucian ROBU | muzeograf

„Festivalul «Tarafuri şi Fanfare» este o manifestare de credinţă care confirmă faptul că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi. Aceştia pot încă explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după  vremuri. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul «Tarafuri şi Fanfare» este o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*