Naționalul sibian are patru nominalizări pentru Gala Premiilor UNITER 2019

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, produs de TNRS, a fost nominalizat pentru premiul Cel mai bun spectacol al anului 2018 în România.

Povestea prințesei deocheate, foto credit TNRS, Adi Bulboacă

Senatul UNITER a anunțat ieri nominalizările pentru Gala Premiilor UNITER 2019, pentru anul teatral 2018. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu are patru nominalizări pentru ediția din acest an a galei. Pentru Spectacolul „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”, regia Vlad Cristache, spectacol al secției germane a TNRS, au fost nominalizate la categoria „Debut”, Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografie.

„R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”, regia Vlad Cristache, foto credit TNRS, Dragoș Dumitru

„Povestea prințesei deocheate”, cel mai nou spectacol creat de Silviu Purcărete la Sibiu, este nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol” și aduce naționalului sibian alte două nominalizări: Dragoș Buhagiar, pentru cea mai bună scenografie și Ofelia Popii, pentru cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota.

„Povestea prințesei deocheate” se joacă pe 12 și 13 aprilie 2019, la Fabrica de Cultură, Sala „Eugenio Barba”.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Povestea prințesei deocheate – foto credit TNRS, Dragoș Dumitru

Prințesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki și bunraku, dar Namboku este cel dintâi care o aduce în prim-plan. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. Șaptesprezece ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*