NATO la Sibiu

Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud Est – garnizoana Sibiu va fi înfiinţat în municipiul reşedinţă de judeţ, în această primăvară.

foto: Mihai Colibaba

Comandamentul NATO va avea sediul într-o clădire de pe Calea Dumbrăvii, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. În prezent, în această clădire se află Tribunalul şi Judecătoria Sibiu, care urmează să se mute în alt sediu începând cu data de 19 mai 2019.

Reparații generale

„Prin Hotărârea Guvernului nr. 380/2014, s-a aprobat transmiterea pe o perioada de 5 ani a unei părţi dintr-un imobil, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, în vederea desfăşurării activităţilor specifice ale Tribunalului Sibiu şi Judecătoriei Sibiu. Termenul de transfer al administrării imobilului expiră la data de 19.05.2019. În ce priveşte prelungirea acestui termen, Ministerul Justiţiei a transmis Ministerului Apărării Naţionale solicitări repetate privind formularea acordului de prelungire a perioadei de transmitere în administrare până în anul 2023 a imobilului şi promovarea actului normativ cu acest obiect de reglementare. La data de 08.02.2019, Ministerul Apărării Naţionale a comunicat Ministerului Justiţiei faptul că nu poate da curs acestei solicitări deoarece, în contextul punerii în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privitoare la înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est – garnizoana Sibiu, amplasamentul pe care este situat imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Sibiu va face obiectul unor lucrări de reabilitare“, se arată într-un comunicat al Tribunalului Sibiu.

Consulul Germaniei: „important şi binevenit“

În municipiul Sibiu se află mai multe unităţi militare, un spital militar şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“. Potrivit unor surse, pe Calea Poplăcii vor fi construite locuințe de serviciu pentru militarii detașați la Sibiu.

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Hans E. Tischler, apreciază ca important şi binevenit faptul că NATO va avea un comandament la Sibiu. „În Sibiu există o prezenţă militară puternică, care este de secole. Înainte de reîntregire, deja existau multe cazărmi şi trupe şi România este un important partener NATO, de aceea este important şi binevenit ca structura NATO să aibă o reprezentanţă şi la Sibiu“, a declarat recent diplomatul german.

Oaspeți cu epoleți

Conferinţa Comitetului Militar al Organizaţiei Atlanticului de Nord a avut loc la Sibiu, în perioada 14-16 septembrie 2012. Comitetul Militar este cea mai înaltă autoritate militară a NATO, având un rol important în dezvoltarea politicii şi doctrinei militare a alianţei şi în asigurarea orientărilor militare pentru cele două comandamente strategice ale organizaţiei, Comandamentul Suprem Aliat pentru Operaţii şi Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*