Nicu Ștefănuță: „Nu există suficientă comunicare în problema refugiaților ucrainieni”

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță se implică în ajutorul financiar oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană, în contextul conflictului armat cu Rusia.

La nivel european, Nicu Ștefănuță se luptă pentru ca Uniunea Europeană să activeze toate ajutoarele financiare, umanitare și militare posibile pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru țările UE care se confruntă în prezent cu valurile masive de refugiați ucrainieni.

Europarlamentarul susține că cele mai încercate state care se confruntă cu valurile de refugiați sunt țările limitrofe Ucrainei, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Uniunea Europeană va veni în sprijinul acestor state cu un pachet de 500 000 de Euro, ca ajutor umanitar de urgență. Acești bani vor fi alocați de către guvernele țărilor respective pentru ajutorarea refugiaților ucrainieni.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a declarat într-o conferință de presă la Sibiu că în cursul zilei de miercuri a avut la sediul Consiliului Județean o întâlnire cu reprezentanți ai unor ONG-uri care se ocupă cu ajutorarea refugiaților, și cu mai mulți refugiați din Ucraina.

Potrivit declarațiilor europarlamentarului, din cauza deficiențelor de comunicareși informare, mulți dintre refugiați nu știu ce drepturi au pe teritoriul României. Astfel mulți dintre ei nu știu că au dreptul la muncă sau la asistență medicală.

Penru acest lucru, Nicu Ștefănuță a propus înființarea unei platforme unice de informare pentru cetățenii ucrainieni, astfel încât aceștia să afle exact ce drepturi le conferă statutul de refugiat.

În urma unei alte întâlniri pe care a avut-o la sediul Prefecturii cu Prefectul Mircea Crețu, europarlamentarul a avut supriza să constate că la nivelul instituției nu se cunoaște numărul de refugiați care se află pe teritoriul Sibiului, și că nimeni nu știe exact cine gestionează ajutoarele și face deconturile acordate de guvern pentru hrana, hainele și cazarea refugiaților.

Nicu Ștefănuță spune că din păcate instituțiile statului nu se implică suficient și nu comunică nici măcar între ele pentru a rezolva problema refugiaților sosiți din Ucraina.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*