Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a organizat evenimentul ”Zona Metropolitană Sibiu. Oportunități și provocări” (CP)

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a organizat, în 17 iunie, împreună cu Filiala județeană USR Sibiu, evenimentul ”Zona Metropolitană Sibiu. Oportunități și provocări”. Dezbaterile au fost trasate în jurul principalelor aspecte legate de oportunitățile creării unei zone metropilitane în regiune, nevoia de organizare metropolitană, beneficiile așteptate de populație, afaceri și societate, precum și modele de bune practici la nivel național și european.

La eveniment au participat, în calitate de vorbitori principali, alături de Nicu Ștefănuță, Primarul Municipiului Brașov Allen Coliban, Directorul Agenției Zonei Metropolitane Brașov, Dragoș David, Marius Vulcan, Membru în Comisia Națională de Arbitraj și Ruxandra Cibu Deaconu, președinta Filialei Județene USR Sibiu. Evenimentul a fost moderat de doamna Eleonora Scarlet-Ritter.

“Subiectul Zonei Metropolitane Sibiu mi se pare atât de urgent și atât de important încât nu îmi vine să cred că au trecut atâtea cicluri electorale fără ca el să nu fi fost implementat deja. Sibiul pierde bani europeni, localitățile din regiune pierd oportunități de dezvoltare, în termeni de transport, de acces la școli, de creștere economică. În administrația publică nu trebuie să reinventăm roata, ci trebuie să vedem ce exemple există pentru a dezvolta un concept sănătos, de viitor, pentru regiunea Sibiului. Și avem modele de bune practici, avem modelul Brașovului sau cel al Municipiului Oradea, orașe care atrag fonduri europene pentru dezvoltare tocmai datorită zonelor metropolitane din care fac parte. Sibiul este un oraș atractiv, care nu trebuie să rămână în urmă. Avem condițiile necesare, avem un cadru legislativ, avem modele de urmat, trebuie doar să gândim dincolo de micile egoisme și rivalități care nu își au sensul. Zona Metropolitană va fi, fără doar și poate, un motor de dezvoltare atât pentru Municipiul Sibiu, cât și pentru localitățile din regiune”, menționează europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță.

Allen Coliban, Primarul Municipiului Brașov și Dragoș David, Directorul Agenției Metropolitane Brașov au prezentat principalele avantaje ale Zonei Metropolitane pentru întreaga comunitate: “În Brașov, nu mai vorbim de municipiu și de comună ca fiind entități distincte, ci de o zonă în ansamblul ei. Nu poți gândi viitorul unui municipiu fără să te gîndești la zona metropolitană care este, de fapt, o necesitate de a adapta un cadru administrativ la o realitate și care are implicații pentru mobilitate, educație, sau turism. Orice domeniu are nevoie de gândirea aceasta metropolitană pentru că oamenii nu se mai raportează la limitele administrativ-teritoriale actuale”, adaugă Allen Coliban.

“Zona Metropolitană Sibiu este, pentru USR Sibiu, o soluție de a reduce inegalitățile dintre municipiu și localități, dar și o sursă de dezvoltare socio-economică accelerată. ZMS ar trebui să fie o construcție administartiv-terirorială dinamică economic, urbanizată corect, bine echipată cu infrastructuri și coezivă social”, încheie Ruxandra Cibu Deaconu, președinta Filialei Județene USR Sibiu.

Întâlnirea din 17 iunie a fost doar prima dintr-un șir de dezbateri constructive privind Zona Metropolitană Sibiu, care vor avea loc în viitorul apropiat.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*