Nicu Ștefănuță (USR PLUS): „Facilitatea Europeană de Împrumut pentru Sectorul Public, un nou ajutor pentru regiunile dependente de combustibili fosili”

Pe 26 aprilie 2021, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord în ceea ce privește textul legislativ referitor la Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, program dotat cu 1.5 miliarde de euro pentru granturi si 10 de miliarde de euro împrumuturi, prin Banca Europeană pentru Investiţii.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Grupului Renew în Comisia de Bugete, a luat parte la negocierile cu privire la acest important instrument, care oferă autorităţilor locale din regiunile dependente de combustibili fosili posibilitatea să finanțeze proiecte de tranziţie verde, precum rețele de încălzire centralizată, gestionarea inteligentă a deșeurilor, gestionarea apelor, decontaminarea terenurilor.

„În aceste negocieri, m-am luptat pentru ca regiunile mai puțin dezvoltate să poată beneficia de bani mai mulți pentru asistența tehnică. 35 de milioane de euro vor fi alocați prin asistenței tehnice, prin Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public,  pentru ajuta autoritățile publice la scrierea de proiecte bune, lucru atât de necesar autorităţilor din România. Un alt punct foarte important pentru mine a fost ca regiunile mai puţin dezvoltate, care doresc să împrumute bani, să primească 25% din împrumut ca grant, adică o sumă nerambursabilă asigurată din bugetul Uniunii Europene. Pentru regiunile dependente de combustibili fosili, tranziţia la economia verde pune probleme sociale şi economice importante. Uniunea Europeană pune aceste posibilităţi de finanțare la dispoziția autorităţilor locale pentru a le sprijini să treacă la un model economic durabil” a declarat europarlamentarul USRPLUS Nicu Ștefănuță.

Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Prahova si Galați sunt judeţele din România vizate de Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, conform planului teritorial de tranziţie justă.

Context

În cadrul Pactului Verde European, Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public este parte a „Mecanismului de Tranziție Justă”, care îşi propune să ofere regiunilor care depind în mare măsură de combustibilii fosili un ajutor financiar suplimentar pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE.

Primul pilon al „Mecanismului de Tranziție Justă” este „Fondul de Tranziție Justă”, care va ajuta oamenii să-și găsească locul într-o economie mai verde, iar regiunile să-și diversifice economiile.

Al doilea pilon se va concentra pe atragerea investițiilor private, pentru a sprijini obiectivele stabilite în Fondul de Tranziție Justă.

Al treilea pilon este Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, care se concentrează pe investițiile publice.

Nicu Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*