Noaptea Albă a Galeriilor sau promovarea artiștilor contemporani sibieni | OPINIE

De câțiva ani, proiectul național Noaptea Albă a Galeriilor, organizat de Asociația Ephemair, prinde un accent important în sfera artei contemporane românești.

An de an, acest proiect a crescut, ajungând în acest an la expunerea în peste 150 de spații din București și alte 13 orașe: Alba Iulia, Arad, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Miercurea Ciuc, Petrila, Reșița, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu. În Sibiu, chiar dacă nu există nicio galerie privată de artă contemporană, din dorința artiștilor de a aduce un suflu nou în oraș și de a-și expune lucrările, nouă spații din centrul orașului ce aparțin Urbana, persoanelor fizice sau firme comerciale au fost organizate într-un mod rapid și ingenios. Cei care au făcut un tur artistic al spațiilor artei contemporane au putut vedea expoziții de pictură, sculptură, grafică, instalație sau diverse tehnici de exprimare plastică. Publicul a fost unul numeros, fiind atras de concept, dar și din dorința de a vedea, de a comunica și de a se integra în comunitatea artiștilor. Noaptea Albă a Galeriilor din acest an a fost un real succes la Sibiu. S-a observat încă o dată necesitatea construirii unui spațiu de artă contemporană și evenimente la Sibiu și sperăm că acest lucru va intra cât mai repede pe agenda Consiliului Local al Primăriei Sibiu. S-a observat și că breasla artiștilor la Sibiu nu este mică, chiar dacă de multe ori această comunitate este măcinată din cauza orgoliilor sau a diferitelor idei sau interese.

În periplu sibian al proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, am început vizita cu expoziția Related Searches, organizată de Asociația Brukenthal von Studio și invitații săi: Celestina Albișor, Cristina Fău, Mihai Iancovescu Rudeanu, Adrian Luca, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Diana Pantea, Andrei Popa, Cătălin Precup, Alexandra Stoica, Robert Șimon, Ion Tămâian, Florin Viorel, Robert Strebeli. Expoziția a arătat încă o dată buna organizare, efervescența și dinamismul membrilor Asociației Brukenthal von Studio. Unii dintre aceștia, restauratori la Muzeul Național Brukenthal au și diferite proiecte personale atât la Sibiu, cât și în țară: Alba Iulia, Cluj Napoca, Oradea, Bistrița etc. A fost și o ocazie de a vedea una din încăperile cu blazon a lui Michael și Carol Brukenthal. Al doilea spațiu vizitat a fost în Turnul Sfatului, unde a putut fi vizitată expoziția Frame the Best II, semnată de Tara von Neudorf, Alexandru Cînean, Alexandru Bunescu și Andy Ciocan. La Galeria Art Point din Piața Mică, de această dată, a expus Tudor Șt. Popa. Cunoscut ca un organizator al expozițiilor de mici dimensiuni din Piața Mică, de această dată a subliniat pasiunea sa pentru artă, cultivată și în perioada în care a fost elev la Liceul de Artă din Sibiu. Pe strada 9 mai, cunoscutul Atelier de Rame s-a trarnsformat într-o elegantă galerie în care au putut fi văzute lucrările semnate de Tara von Neudorf, Alexandru Cînean, Alexandru Bunescu, Andy Ciocan și Raluca Elena Cosăreanu. Totodată, lucrările lui Alexandru Bunescu au putut fi văzute și în La consommé Bistro, unde a expus sub genericul Fulgi Neuronali, Alexandru Bunescu fiind un artist contemporan sibian, cunoscut atât pe plan local, cât și național. În cadrul expoziției organizate în Primăria municipiului Sibiu în anul 2017, Tancul său a făcut o impresie extraordinară. Alături de Alin Trif, artistul Alexandru Cînean a propus expoziția de pictură, sculptură și grafică sub titlu reCreat. Pe strada Movilei, la nr. 22, o casă de vânzare s-a transformat într-o noapte într-un adevărat spațiu al artei și al dialogului. Expoziția intitulată #vânzare a fost organizată de un grup de artiști: Andra Urdea, Adrian Crapciu și Syl Grops. A fost un spațiu amenajat cu originalitate, în care s-a putut observa lucrările celor trei artiști. La fosta cofetărie „La mielul alb“ a fost prezentată expoziția Șampanie în spațiu la Mielul Alb organizată de Lavinia Crețu, Ștefan Radu Crețu, Kristina Rațiu Demuth, Mihail Coșulețu, Albert Kann, Dan Perjovschi și Petrică Ștefan.

Una dintre surprizele acestui proiect național a fost expoziția I II III – un doi trei, unde au expus Anca Stătică și Cezar Stanciu. Nu știm dacă în trei pași a fost amenajată această expoziție și spațiul aferent, însă cu siguranță existența unei galerii de artă contemporană acolo cred că ar fi de bun augur. Un spațiu elegant, luminos și cu vizibilitate ce a constituit o revelație în orașul de pe malul Cibinului.

Felicităm pe artiștii care, iată, cu acest prilej au dorit să își arate creațiile sale și sperăm ca toți aceștia și nu numai să poată în viitor să expună într-un spațiu modern atât de necesar destinat artei contemporane la Sibiu.


Alexandru Constantin CHITUȚĂ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*