Noi reguli de călătorie în țările Uniunii Europene de la 1 februarie! Ce modificări vor fi aplicate

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord prin care se elimină orice fel de restricție la intrarea în țară pentru cei care dețin un certificat verde, scrie Monitorul de Cluj.

Astfel, cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene. S-a convenit eliminarea restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.
Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 februarie și se vor aplica la nivelul tuturor țărilor din UE.

„Astăzi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni″, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (sănătate) şi Didier Reynders (justiţie), potrivit Agerpres.

Statele membre UE aplică în prezent restricţii diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat verde după trecerea prin infectarea COVID-19.

Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia.

Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca și insulele Madeira şi Azore.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*