Nou focar de Pestă Porcină Africană în Avrig

A fost identificat un nou focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Avrig, județul Sibiu. Confirmarea a venit după sesizarea medicului veterinar că un porc nu avea o stare de sănătate bună.

Au fost prelevate probe în vederea testării, iar rezultatele au fost pozitive pentru pestă porcină.

Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri a fost adoptată decizia nr 28/2021.

S-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 23.08.2021 s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea AVRIG, cu o rază   de 3 km, incluzând  localitățile: AVRIG, MARȘA și BRADU din jud. SIBIU.
  • Începând cu data de 23.08.2021 s-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea AVRIG, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: CORNĂȚEL, NUCET, CAȘOLT, VEȘTEM, GLÂMBOACA, PORUMBACU DE JOS, PORUMBACU DE SUS, RACOVIȚA, SEBEȘUL DE SUS, SEBEȘUL DE JOS, COLONIA TĂLMACIU, TĂLMACIU și SĂCĂDATE – din jud. SIBIU.

S-a recurs la uciderea celor 3 suine din exploatație,  prin metoda „ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin ecarisare alternativă,  îngropare in situ,  pe raza localității Avrig.

Evaluarea animalelor şi produselor se va derula conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

În cazul acestui focar vor fi evaluate și vor fi despăgubite un număr de 3 capete suine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*