Nou focar de pestă porcină în județul Sibiu. Mai multe animale au fost omorâte

A fost identificat azi un nou focar de Pestă Porcină Africană într-o exploatație în localitatea Bradu (ca urmare a pozitivării recoltării de probă de sânge a unui porc cu simptome de PPA). Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

S-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia nr. 25/2021.

Pentru focarul identificat în localitatea Bradu s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 06.08.2021 s-a delimitat o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea BRADU, cu o rază   de 3 km, incluzând  localitatea : BRADU din jud. SIBIU.
  • Începând cu data de 06.08.2021 s-a delimitat o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea BRADU, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: Cașolț, Daia, Cornățel, Nucet, Veștem, Mohu, Săcădate, Avrig, Mârșa, Racovița, Tălmaciu, Colonia Tălmaciu, Sebeșul de Jos, Sebeșul de Sus și Turnu Roșu – din jud. SIBIU.

S-a recurs la uciderea celor 5 suine care mai trăiau în exploatație, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”.

Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa,  îngropare în situ,  pe raza localității Săcădate.

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 5 capete suine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*