Noua tulpină de coronavirus mult mai infecțioasă decât tulpina Delta

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, trage un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină de coronavirus, intitulată Omicron.

Această tulpină ar putea fi de cinci ori mai infecțioasă decât cea anterioară, tulpina Delta, spune specialistul din Cluj:

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă. Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, a spus Răzvan Cherecheș.

Risc ridicat de răspândire în Europa

 

Riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de COVID-19, numită Omicron şi detectată iniţial în Africa de Sud, să se răspândească în Europa, a anunţat vineri seară agenţia de sănătate a UE, notează AFP.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat pentru foarte ridicat”.

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*