NOUTĂȚI privind RCA-ul, în vigoare în 2023. Tot ce trebuie să știi despre asigurarea auto obligatorie

Mai multe prevederi noi privind asigurarea auto obligatorie se aplică din 2023. Tot ce trebuie să știi despre RCA.

Prevederile legislative privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate în ultima vreme și se aplică din 2023.

Cele mai importante noutăți apărute privind asigurarea auto obligatorie se referă la posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai în formă tipărită, și eliminarea posibilității de a încheia o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României, scrie Avocat.net citat de Monitorul de Cluj.

Tarifele de referință RCA, mai mari

Lista tarifelor de referință folosite până în primăvară, în funcție de care asigurătorii ce încheie polițe RCA stabilesc sumele ce trebuie plătite de către deținătorii de mașini pentru asigurările obligatorii, sunt mai mari decât cele publicate anterior.

Tarifele de referință s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme. Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați, firmele de asigurări făcându-și propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

De exemplu, prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este de 933 de lei, față de 789 de lei, valoare stabilită în februarie 2022.

Apoi, la mașinile deținute de persoane fizice cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 2.590 de lei (anterior era 2.354 de lei).

Pe de altă parte, pentru mașinile înmatriculate pe firmă cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.253 de lei (înainte era 1.112 lei). Apoi, tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 8.240 de lei (anterior era 7.539 de lei).

Constatarea amiabilă poate fi completată electronic

Formularul de constatare amiabilă, ce poate fi folosit în cazul accidentelor auto în care sunt implicate cel mult două mașini și din care rezultă doar prejudicii materiale, poate fi completat și electronic, nu doar pe hârtie, ca până de curând. Pentru a completa electronic o constatare amiabilă, șoferii pot folosi o aplicație gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită Amiabila, disponibilă pe telefonul mobil din Google Play Store sau App Store.

Noua soluţie digitală reprezintă un moment istoric pentru piaţa asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de ţări care au dezvoltat şi oferit, până în prezent conducătorilor auto, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă. Amiabila nu înlocuieşte actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători şi intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă şi eficientă, în acord cu transformarea digitală a societăţii.

Într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicaţia direct pe telefonul sau mobil, iar apoi îşi creează un cont de utilizator. În a doua etapă, acesta îşi completează datele personale solicitate de aplicaţie (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, poliţa RCA). Informaţiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.

Totodată, o a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiţei accidentului. Aplicaţia oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecţii, semne de circulaţie, semafoare etc.), cât şi poziţia celor două autovehicule în momentul coliziunii. Documentul final, astfel obţinut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicaţia generează automat constatarea amiabilă.

Nu se mai pot emite polițe RCA valabile doar în România

Tot de anul acesta, a dispărut posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, ceea ce permitea acum ceva vreme unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii.

Pentru a alinia prevederile legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu cele ale legislației europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit modificarea, prin intermediul unui act normativ oficializat în vara anului trecut a normelor privind asigurările auto.

Așadar, acum se mai pot emite doar polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor țări, nu numai în România.

Formulă de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor

Punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă, are acum un mod de calcul exact.

Calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Practic, calculul se face ținând cont de trei parametri distincți:

  • leziunea traumatică inițială;
  • complicațiile post-traumatice – acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
  • consecințele post-traumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*